Pasieka u Dr. Oetkera w Gdańsku

Producenci

Pasieka u Dr. Oetkera w Gdańsku

06 lipca 2020

Firma Dr. Oetker Polska i platforma Wszystkiego Słodkiego zaadoptowały pszczoły – włączając się do akcji ochrony i wspierania tych niezwykłych owadów. Na dachu budynku firmy w Gdańskiej Oliwie stanęły ule.

Miejska pasieka Dr. Oetkera znajduje się na dachu budynku firmy przy ul. Adm. Dickmana 14/15 w Gdańsku Oliwa. Pięć uli o „słodkich” nazwach: Miodzio Sprawa, Wszystkiego Słodkiego, Pasieka Cud-Miód, ULEpszamy świat i Dr. Oetker może stać się domem nawet dla pół miliona pszczół (maksymalna ilość owadów w ulu może sięgać ok. stu tysięcy).

Firma Dr. Oetker wraz z platformą Wszystkiego Słodkiego zaadoptowała pszczoły, aby je chronić i wspierać, a także w ten sposób dbać o środowisko naturalne. Projekt przeprowadziła we współpracy z marką Beepup.pl – jedną z pierwszych firm w Polsce, która stawia ule na dachach budynków, w ogrodach i parkach oraz tworzy ekologiczne, miejskie pasieki i dba o rodziny pszczół przez cały rok działając wspólnie z przedsiębiorstwami i przedsiębiorcami, samorządami i osobami fizycznymi.

Jako że znacząca część (nawet 70%) światowego rolnictwa jest uzależnione od pszczół, te maleńkie owady zostały uznane za najważniejszy żywy organizm na Ziemi (za: Earthwatch Institute). Bez zapylania roślin przez pszczoły, fauna zaczęłaby znikać z powierzchni naszej planety. Niestety prawie 90% populacji tych pracowitych owadów wymarło w ciągu ostatnich lat, dlatego konieczne jest podjęcie działań zwiększających ich liczebność.

Z pasiek umiejscowionych na dachach budynków pszczoły mogą latać w promieniu ok. 2 kilometrów i penetrować obszar ponad 1250 ha. W miastach pszczół nie jest dużo, więc łatwiej im pozyskiwać pyłek i miód niż pszczołom na terenach wiejskich. Dostępne dla nich są parki, skwery, ogródki działkowe czy też coraz popularniejsze miejskie łąki kwietne. Ponadto w środowisku miejskim nie ma oprysków roślin miododajnych, co wpływa na jakość miodu. Gatunek miodu zależy od dostępnych kwiatostanów, z miejskich pasiek można się więc spodziewać miodu wielokwiatowego, lipowego czy akacjowego. Z jednego ula można uzyskać nawet 15 kg miodu rocznie.

Działalność człowieka sprawiła, że został naruszony naturalny ekosystem i zachwiana równowaga między pszczołami miodnymi, które odgrywają w nim ważną rolę, a ich środowiskiem. Wszystkie żywe organizmy odczują negatywne skutki zmniejszania się populacji pszczół, dlatego warto podejmować działania, które poprawią sytuację tych wartościowych owadów.