OSM Piątnica rozpoczęła produkcję Mleka Ekologicznego

Aktualności

OSM Piątnica rozpoczęła produkcję Mleka Ekologicznego

03 lipca 2015

Ruszyła produkcja Mleka Ekologicznego w zakładzie produkcyjnym OSM Piątnica w Ostrołęce. Bogaty we właściwości odżywcze produkt lada dzień pojawi się na sklepowych półkach. Mleko pochodzi z gospodarstw znajdujących się na terenach Kurpi Zielonych, które przez dwa lata przechodziły proces transformacji z gospodarstw konwencjonalnych w ekologiczne.

Mleko Ekologiczne jest bogate w korzystne dla zdrowia składniki – zawiera więcej niż zwykłe mleko kwasów Omega-3 oraz witaminy E i beta-karotenu. Jego wyjątkowość wynika z tego, że podczas upraw i hodowli nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin. Krowom hodowanym w gospodarstwach ekologicznych zapewnia się tzw. dobrostan, czyli odpowiedni komfort bytowania. Ich żywienie w lecie oparte jest na paszach soczystych, czyli zielonkach i trawie pastwiskowej, zimą zaś jest to siano i sianokiszonki z traw pozyskanych wyłącznie z własnego gospodarstwa.

Unikalna technologia produkcji stosowana przez OSM Piątnica, oparta na delikatnej obróbce termicznej (w temp. 74 st. C) i filtracji przy użyciu ceramicznych mikrofiltrów, pozwala zachować wyjątkowe walory smakowe i zapachowe oraz cenne składniki odżywcze. Pochodzące z gospodarstw ekologicznych świeże mleko pełne z Piątnicy ma  naturalną, nie zmienioną od momentu udoju, zawartość  tłuszczu – taką, jaka występuje tylko w mleku bezpośrednio od krowy. Dlatego mleko ma pełny, śmietankowy smak.

Na uwagę zasługuje także opakowanie Mleka Ekologicznego z OSM Piątnica. Butelka z uchem jest wygodna, chroni przed światłem i w 100% nadaje się do recyclingu. Mleko z zieloną nakrętką z Piątnicy to produkt dla każdego poszukującego natury, zdrowia i wyjątkowych smaków.