Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego

Producenci

Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego

Co to jest olej palmowy? Dlaczego jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać? Gdzie jest najczęściej stosowany? Jak firma Helio całkowicie wyeliminowała ten składnik? Zapraszamy na krótkie Q&A.

Co to jest olej palmowy?

Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny (w stosunku do innych tłuszczów) zawładnął rynkiem. Otrzymuje się go z palm oleistych, a jego produkcja negatywnie wpływa na ekosystem. W wersji surowej jest nieszkodliwy, natomiast my często spotykamy się z nim w wersji rafinowanej lub utwardzanej – w produkcji kosmetyków czy przetworzonej żywności. Instytut Żywności i Żywienia odradza spożywanie tego składnika! Olej palmowy nie jest tłuszczem polecanym w żywieniu, m.in. z uwagi na wysoką – zbliżoną do tłuszczów zwierzęcych – zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych[1].

Pod jakimi nazwami ukrywa się olej palmowy?

  • tłuszcz roślinny,
  • tłuszcz roślinny utwardzany,
  • tłuszcz uwodorniony,
  • olej roślinny.

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy i dlaczego powinniśmy go unikać?

Według ekspertów olej palmowy jest źródłem niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego zarówno w prewencji, jak w leczeniu chorób tj. otyłość i cukrzyca – zaleca się unikania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego[2]. Według danych WWF, Polska konsumuje więcej oleju palmowego niż wynosi średnia unijna[3] Dodatkowo uprawa tego składnika wpływa negatywnie na środowisko: wycinanie ogromnych obszarów lasów deszczowych, wymieranie wielu gatunków zwierząt takich, jak: nosorożce, orangutany, tygrysy…

Jak firma HELIO całkowicie wyeliminowała ten składnik?

W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo naszego ekosystemu Helio opracowało technologię umożliwiającą całkowite wyeliminowanie oleju palmowego. Nowe masy krówkowe Helio Premium to przedstawiciele tej technologii. Wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z surowców najwyższej jakości, przy użyciu pełnego mleka. Dzięki temu masy do ciast Helio nie tylko nie zawierają oleju palmowego, ale także wyróżniają się brakiem konserwantów i glutenu, co potwierdza znak Przekreślonego Kłosa na opakowaniach, licencjonowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Helio Premium to odświeżona linia mas krówkowych. Nowe smaki, proponowane przez markę, otwierają przed nami morze kulinarnych możliwości. Możemy sprawić, aby deser nabrał czekoladowej słodyczy, słodko- słonej karmelowej lub orzechowej nuty… Gotowe do bezpośredniego spożycia masy krówkowe Helio Premium o kremowej konsystencji, dostępne są aż w 5 różnych smakach:

  • Masa krówkowa słony karmel – nowy smak
  • Masa krówkowa o smaku czekoladowym
  • Masa krówkowa o smaku advocata
  • Masa krówkowa o smaku orzechowym
  • Masa krówkowa kajmak

Skąd wiedzieć, czy produkt posiada w składzie olej palmowy?

Wystarczy czytać etykiety. Na etykiecie zawsze znajduje się informacja o składzie danego produktu. Masy krówkowe Premium Helio posiadają znak „Czytaj skład – Poleca”, który przyznawany jest tylko produktom z naturalnie dobrym składem!

1 luty to Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie za sobą jego produkcja m.in. dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie. 

Realizowana przez Helio polityka eliminowania oleju palmowego, jak i konserwantów znalazła swój wyraz nie tylko w linii mas krówkowych Helio. Brak tłuszczu palmowego charakteryzuje także wszystkie popcorny do mikrofalówki marki Helio.

[1] Na podst. http://www.izz.waw.pl

[2] https://ncez.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-i-insulinoopornosc/jaka-dieta-w-otylosci-i-cukrzycy-typu-2-

[3] Raport WWF „Olej palmowy w Polsce” 2019, https://www.wwf.pl