Na rynku spożywczym pojawia się coraz więcej produktów bezzbożowych, co związane jest z trendem bezglutenowym. Ta tendencja zaczyna się przenosić także na rynek karm dla psów, mających często na etykiecie oznaczenie „grain-free”. Jeden z głównych składników suchej karmy stanowi skrobia, pozyskiwana ze zbóż. Zapewnia ona odpowiednią pulchność granulką oraz okazuje się dobrym źródłem białka. Zboża są również źródłem glutenu, którego obecność w żywności, zarówno u ludzi, jak i zwierząt może negatywnie wpływać na pracę jelit. U ludzi nietolerancję glutenu nazywa się celiakią, cierpi na nią 1% społeczeństwa. Liczba produktów spożywczych bez glutenu dostępnych na rynku okazuje się coraz szersza, wobec czego nawet osoby zdrowe decydują się na zmianę diety. Wobec tego możliwe jest, że właściciele czworonogów będą przenosić swoje zwyczaje żywieniowe na pupili.
Coraz większa liczba producentów decyduje się na rozszerzenie swojego portfolio produktowego właśnie o karmy bezzbożowe. W kwestii zastosowania diety bezglutenowej u psów musi to być podyktowane nie modą, a nietolerancją pokarmową. W przypadku zwierząt nie istnieją jednak dokładne statystyki informujące o skali nietolerancji glutenu.
Foto: Pixabay