Za kilogram truskawek w województwie mazowieckim w ubiegłym tygodniu trzeba było zapłacić ok. 6 zł. O prawie 10 zł więcej kosztowały na targowisku w Szczecinie. Wpływ na różnice w cenach ma m.in. transport. Czy mimo to Polacy kupują warzywa i owoce?
Jednym z głównych tematów rozmów, które redakcja “Poradnika Handlowca” odbyła z handlowcami w ubiegłym miesiącu były rosnące ceny produktów spożywczych, o czym będziecie mogli Państwo przeczytać we wstępniaku najnowszego, czerwcowego wydania “Poradnika Handlowca”.
Ceny warzyw i owoców na targowisku w Szczecinie od lat utrzymują się na tym samym poziomie – wynika z rozmów, które przeprowadziła redakcja Onetu.
Rekordowe ceny w bieżącym roku notuje fasolka szparagowa, za którą trzeba zapłacić nawet 40 zł za kg. Cena pomidorów malinowych oscyluje w granicy 12 zł za kilogram. Cena pęczka rzodkiewki to ok. 1,9 zł, a kilograma młodych ziemniaków ok. 6-7 zł.
Część handlowców zauważa zmniejszony ruch, a także dostrzega że kupujący zaczęli oszczędzać. Innego zdania jest handlowczyni, która prowadzi stoisko od 13 lat. — Klienci są. Przychodzą, marudzą, że drogo, a i tak kupują. Jeść przecież trzeba — komentuje.
źródło: Onet
Przeczytaj także: Obowiązkowe promocje na żywność w sklepach na Węgrzech