Hochland Polska jest obecnie drugim największym rynkiem dla produktów Hochland po rodzimym w Niemczech. Do tej pory Hochland SE zainwestował 500 mln zł w zakłady produkcyjne w Kaźmierzu, Baranowie i Węgrowie. Przed spółką kolejne unowocześnienia i modernizacje w Polsce.
Hochland Polska ma znaczący udział w sprzedaży i przychodach grupy Hochland. Obecnie jest na drugim miejscu pod względem udziału w zyskach całej grupy. Kolejne pozycje za Polską zajmują Rosja i Rumunia.
Przez 20 lat działalności Hochland na rynku polskim zainwestował aż 500 mln zł, tworząc stabilne miejsca pracy dla blisko 1000 pracowników. Obecne inwestycje skupione są na regularnej modernizacji prowadzonej w trzech zakładach produkcyjnych.
– Innowacje są na obecnym etapie rozwoju rynku koniecznością. Aktualnie Hochland Polska prowadzi modernizacja proszkowni i solowni w zakładzie produkcyjnym w Węgrowie – mówi Jacek Migrała, Dyrektor Generalny, Prezes Zarządu Hochland Polska. – Kolejne zapowiedziane inwestycje będą miały miejsce przede wszystkim w Kaźmierzu i w głównej mierze skoncentrują się na dostawie nowej linii produktowej z początkiem przyszłego roku– dodaje.
Obecnie Hochland posiad trzy zakłady produkcyjne. Zakład w Kaźmierzu pod Poznaniem, który specjalizuje się w produkcji szerokiej oferty serów topionych w plasterkach, krążkach, bloczkach i pudełkach. Zakład w Baranowie koło Ostrołęki, gdzie – opierając się na oryginalnej francuskiej technologii – od 2000 roku produkowane są sery pleśniowe oraz zakład w Węgrowie w pobliżu Warszawy, gdzie produkowane są sery żółte, mleko i serwatka w proszku. W Węgrowie produkowany jest także pełen asortyment puszystych serów twarogowych Almette oraz Hochland Kanapkowy.
W kolejnym 2015 roku Hochland Polska chce koncentrować na dalszej poprawie produktywności i oszczędnościach energetycznych.