GUS – Zahamował wzrost cen żywności

Aktualności

GUS – Zahamował wzrost cen żywności

12 kwietnia 2017

Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w marcu 2017 r. w stosunku do lutego 2017 r. spadły o 0,1% – poinformował 11 kwietnia Główny Urząd Statystyczny. Natomiast w ujęciu rocznym wzrosły o 2%. „Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie niższe ceny żywności (o 0,5 %) oraz w zakresie transportu (o 0,9%), które obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,11 pkt. proc. i 0,08 pkt. proc. Wyższe ceny odzieży i obuwia (o 1,8%) podwyższyły ten wskaźnik o 0,09 pkt. proc.” – czytamy w komunikacie GUS. Spadek cen w marcu objął warzywa – staniały one o 5,4%, ryż ( o1%). Spadły również ceny masła ( o 0,2%) oraz ryb i owoców morza ( o 0,1%). W marcu podniosły się ceny mąki (o 0,6%),mięsa– o ok. 0,4%. W poprzednim miesiącu w porównaniu z lutym br. Polacy zapłacili również więcej za owoce, mleko i przetwory mleczne.

Źródło: PAP