Grupa Iglotex S.A., producent i dystrybutor żywności mrożonej w Polsce w ciągu dziewięciu miesięcy od uzyskania pozwolenia na budowę, uruchomiła w Skórczu nowoczesny zakład produkcyjny oraz oddział dystrybucyjny, które zatrudniają łącznie niemal 700 pracowników. Całkowita wartość inwestycji wyniosła 190 mln złotych.
Inwestycja powstała w Skórczu, przy ulicy Leśnej 2 – w lokalizacji, w której w maju ubiegłego roku spłonął doszczętnie jeden z głównych zakładów produkcyjnych i oddziałów dystrybucyjnych Grupy Iglotex.
– W rekordowym tempie, w ciągu zaledwie dziewięciu miesięcy od uzyskania pozwolenia na budowę (w końcu lutego 2020 roku) uruchomiliśmy w pełnym zakresie produkcję w nowej fabryce w Skórczu. Jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych żywności mrożonej i chłodzonej w tej części Europy. Zakład wykorzystuje najnowsze i unikalne na polskim rynku technologie produkcji, supernowoczesny park maszynowy oraz zaawansowane systemy automatyzacji, robotyzacji, digitalizacji i bezpieczeństwa produkcji od renomowanych światowych producentów. Inwestycja była ogromnym wyzwaniem – komentuje Maciej Włodarczyk, prezes zarządu Iglotex S.A.
Nowy zakład produkcyjny Iglotex w Skórczu to zintegrowany kompleks hal produkcyjnych oraz magazynowych typu mroźnie, wraz z zapleczem socjalno-biurowym i towarzyszącą infrastrukturą techniczną oraz oddziałem dystrybucyjnym. Łączna powierzchnia kompleksu to 24,4 tys. m kw., w tym zakład produkcyjny o powierzchni 13,6 tys. m kw. magazyny o powierzchni 9 tys. m kw., budynek administracyjno-biurowy o powierzchni 1,8 tys. m kw. oraz oddział dystrybucyjny z flotą ponad 70 pojazdów. Fabryka posiada 6 linii produkcyjnych i wytwarza mrożone oraz chłodzone pierogi, pizzę, zapiekanki, uszka, warzywa, owoce oraz dania gotowe.