Jak wynika z najnowszych danych FAO indeks światowych cen żywności obniżył się w marcu 2023 r. do 126,9 pkt ze 129,7 pkt w lutym br. Z kolei rok do roku indeks spadł o ponad 20%.
FAO w indeksie bierze pod uwagę ceny zbóż, nabiału, olejów roślinnych, mięsa oraz cukru. Z najnowszych danych wynika, że w ciągu roku podrożał jedynie cukier (o 7,7%). Z kolei spadły ceny mięsa (o 5,3%), nabiału (o 10,6%), zbóż (o 18,6%), a także olejów (o 47,7%).
Spadki te nie przekładają się jednak na niższe ceny w sklepach. Według FAO ceny żywności na światowych rynkach spadły o 20,5%. W Polsce, według danych GUS, żywność zdrożała o 24%.
źródło: businessinsider.com.pl
Przeczytaj także: Znamy pierwsze szczegóły tegorocznego Męskiego Grania!