Ponad 20 krajów z Europy oraz USA to odbiorcy produktów mlecznych Danone produkowanych w Polsce. Systematycznie rośnie liczba wariantów produktowych trafiających poza granice kraju, a firma Danone w Polsce deklaruje dalszy rozwój eksportu do Europy. Za produkcję i dystrybucję krajową oraz zagraniczną odpowiada Fabryka Danone w Bieruniu, która jest kluczowym miejscem dla firmy w całym regionie.
Wartość eksportu produktów mlecznych wycenia się Polsce na ponad 5 mld zł. Jest to obszar, który ciągle się rozwija, a zagraniczne zapotrzebowanie na produkty mleczne produkowane w Polsce stale rośnie. Tendencja ta sprzyja rozwojowi fabryki Danone w Bieruniu.
Fabryka Danone w Bieruniu stała się w ciągu ostatnich 3 lat ważnym centrum produkcyjnym w regionie. Modernizacja, która zakończyła się w 2017 r., znacznie zwiększyła potencjał produkcyjny fabryki oraz jej unikatowość w regionie. Bieruń jest obecnie jedynym miejscem w Europie w strukturach DANONE, gdzie powstają jogurty pitne powyżej 100 g oraz jogurty i serki w saszetkach.
– Taka specjalizacja w produkcji stanowi dla nas silną przewagę konkurencyjną w Europie wśród fabryk Danone oraz potwierdza strategiczną rolę bieruńskiej fabryki w globalnych strukturach DANONE. Produkty, które tworzy zespół zaangażowanych specjalistów, trafiają do ponad 20 krajów, głównie z rejonu Europy Zachodniej, a skala eksportu, jak i liczba wariantów produktowych wysyłanych poza granice naszego kraju, systematycznie rośnie – mówi Rafał Piwowarski, Dyrektor Fabryki Danone w Bieruniu.
Siła eksportowa oraz mocna pozycja Danone na polskim rynku wpływają na rozwój polskiej gospodarki. Zgodnie z modelem przepływów międzygałęziowych , firma generuje nie tylko bezpośredni, najbardziej widoczny wpływ np. Danone zatrudnia ponad 1000 pracowników w Polsce. Każda firma, działająca na danym rynku, w sposób pośredni wpływa również na rozwój powiązanych z nią gałęzi i podmiotów gospodarki.
Łączna liczba etatów, utrzymanych w gospodarce w Polsce, dzięki działalności spółki Danone w 2017 r., wyniosła w 2017 roku ponad 5000, a suma wynagrodzeń – prawie 230 mln zł. Łączna wartość dodana, czyli wkład firmy w proces produkcji dóbr i usług, wygenerowana dzięki działalności Danone w 2017 r. była na poziomie 1 mld zł.
W myśli wizji One Planet. One Health, Danone wychodzi z założenia, że zdrowe ciało potrzebuje wartościowej żywności – która to z kolei zależy od kondycji planety. Zrównoważony rozwój gospodarczy i społeczny przejawia się we wszystkich działaniach firmy oraz na każdym etapie powstawania produktów – od gospodarstwa rolnego, po procesy logistyczne.
– W ramach programu Zrównoważonego Rolnictwa DANONE, wraz z naszymi dostawcami, dbamy o to aby produkcja mleka odbywała się z poszanowaniem środowiska oraz lokalnych społeczności. Już na etapie produkcji, dzięki wdrożeniu licznych rozwiązań proekologicznych doprowadziliśmy do znacznych redukcji jej wpływu na środowisko: emisja CO2 w latach 2009-2017 została zmniejszona aż o 25%, w ciągu ostatnich 10 lat redukcja zużycia energii wyniosła 21%, natomiast zużycie wody spadło o 20% – mówi Agnieszka Koc, Kierownik ds. Ochrony Środowiska i Bezpieczeństwa Pracy.