W wielu krajach europejskich sok jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw, podobnie jest również w Polsce. Zdarza się jednak, że eksperci za porcję uznają jedynie soki świeżo wyciskane. Taka opinia może być efektem wielu mitów, które krążą wokół soków dostępnych w sklepach. Ekspert – dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ – wyjaśnia, dlaczego wszystkie soki, także te, dostępne w sklepach mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety, a tym samym porcję warzyw lub owoców.
W wielu krajach europejskich w zależności od wytycznych, zalecana dzienna porcja spożycia soku waha się od 150 ml do 235 ml. W Polsce Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) również uznaje, że jedną porcję warzyw lub owoców w ciągu dnia można zastąpić sokiem. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami także dzieci w wieku 4-6 lat mogą spożywać dziennie do 170 ml, a od 7 roku zycia – szklankę soku owocowego dziennie.
Jak pokazują wyniki badań, aż 75% respondentów zgadza się, że szklanka soku może stanowić jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców, myśląc jednak, że może nią być jedynie sok świeżo wyciskany. Skąd taka opinia wśród ekspertów i jaka jest prawda wyjaśnia dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ – Konsumenci chcą kupować i soki świeże, jak najmniej przetworzone. Mylna opinia na temat soków może wynikać z wielu mitów, które przez lata narastały wokół tej kategorii produktów. Ważne są jednak fakty i wyniki badań naukowych, a te wykazują, że każdy rodzaj soku spożywany zgodnie z rekomendacjami w zbilansowanej diecie może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych i wielu innych składników bioaktywnych. Sokom dostępnym w sklepach również ich nie brakuje.
Zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych nie wolno dodawać żadnych cukrów oraz substancji słodzących. W sokach tych znajduje się więc tylko cukier, który pochodzi z owoców, z których sok został wyprodukowany.
Zgodnie prawem do wszystkich rodzajów soków (w tym soków w butelce lub kartonie, soków 100%, soków owocowych, soków warzywnych, soków z dłuższym terminem przydatności oraz jednodniowych) zabronione jest dodawanie konserwantów, sztucznych barwników czy sztucznych aromatów. Barwa i smak soków pochodzą zawsze z owoców i warzyw, z których sok został wyprodukowany.
Źródło: Krajowa Unia Producentów Soków
Foto: shutterstock.com