Na światowych giełdach ceny kakao wzrosły, osiągając niemal 7,8 tys. dolarów za tonę. Przyczyną są ulewne deszcze, które opóźniły zbiory.
W ubiegły wtorek w amerykańskich portach zapasy surowca spadły do najniższego poziomu od 15 lat i wynosiły 1 998 398 worków. W piątek było ich jeszcze mniej.
Co wpływa na ceny kakao?
Na cenę surowca wpływają przede wszystkim niskie zbiory na Wybrzeżu Kości Słoniowej – największego producenta na świecie. “Opublikowane na początku mijającego tygodnia dane rządowe pokazały, że rolnicy z tego kraju wysłali do portów tylko 12 960 ton kakao w pierwszych sześciu dniach października, co oznacza spadek o 50 138 ton wysłanych w tym samym czasie w ubiegłym roku” – podaje PAP.
Drugim największym na świecie producentem jest Ghana, gdzie już w sierpniu zapowiadano, że zbiory kakao będą niższe niż w ubiegłych latach. W tym sezonie mają one wynieść 650 tys. ton, tzn. że będą one najniższe od 13 lat.
źródło: PAP
oprac.: red.