Bezpieczeństwo żywnościowe Polski nie jest zagrożone

Aktualności

Bezpieczeństwo żywnościowe Polski nie jest zagrożone

Pojawiające się coraz częściej pytania o bezpieczeństwo żywnościowe naszego kraju są skutkiem najpierw pandemii, a obecnie przerwanych łańcuchów dostaw w wyniku napaści Rosji na Ukrainę. Wybuch wojny sprawił, że ceny artykułów spożywczych na globalnych rynkach sięgnęły historycznych poziomów. Jednak Polsce nie grożą niedobory żywności, ponieważ podstawę bezpieczeństwa w tym obszarze stanowi dostęp do lokalnej bazy surowców.

– Jesteśmy numerem jeden w UE m.in. w produkcji drobiu, jabłek oraz malin. Polska znajduje się też w czołówce unijnych producentów pszenicy, jęczmienia, kukurydzy, żyta, mleka, buraków cukrowych, rzepaku, mięsa wieprzowego i wołowego. W większości tych surowców rolnych mamy nadwyżkę produkcji nad krajowym zużyciem – mówi Grzegorz Rykaczewski, ekspert sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao.

– Polska jest jednym z największych producentów oraz eksporterów żywności w Unii. W 2021 r. z naszego kraju za granicę sprzedano w przeliczeniu na osobę ponad 760 kg różnych produktów żywnościowych. Nie musimy mieć obaw co do możliwości zaspokojenia potrzeb żywnościowych z powodu braku fizycznego dostępu do żywności. Bezpieczeństwo systemu żywnościowego w Polsce jako całości jest oceniane wysoko – dodaje Grzegorz Kozieja, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas.

źródło: Rzeczpospolita