Grzyby mają wiele zastosowań w kuchni, a jednym z nich jest pachnące lasem risotto z serem kremowym Hochland. Risotto łączy w sobie dwie cechy: niesamowity smak oraz łatwość przyrządzenia.
Risotto króluje w kuchni włoskiej, jednak coraz częściej gości w naszych domach – zwłaszcza w tych zimnych miesiącach. Jesień to odpowiednia pora na przyrządzenie tego rozgrzewającego i pożywnego dania, które w rzeczywistości nie jest trudne w przygotowaniu. Podstawą dobrego risotto jest oczywiście ryż, a w zasadzie jego konsystencja. Warto pamiętać, iż głównym sekretem jest duszenie ryżu w bulionie, a nie gotowanie. Dzięki temu uzyskamy idealną miękkość ryżu. Ciekawy elementem tej potrawy jest ser kremopwy Hochland, który połączy danie w aromatyczną całośc, podkreśli jego pyszny smak i nada mu kremowej konsystencji.
Intensywność smaku i aromatu uzyskamy dzięki kremowym serom Hochland, które świetnie sprawdzają się w potrawach, nasze risotto zachwyci niejedno podniebienie podczas jesiennych chłodów.
Risotto z leśnymi grzybami i kremowym serkiem
Składniki:
• 200 g ryżu arborio
• 2 szalotki
• kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)
• 2 łyżki masła
• ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu
• 3 trójkąty z borowikami z krążka Serów kremowych Grzybobranie Hochland
• sól i pieprz do smaku
• natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Szalotki drobno posiekać, grzyby pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i ponownie podsmażyć. Następnie zalać chochelką bulionu, gotować na małym ogniu, aż odparuje i dodać kolejną. Czynność powtarzać, aż ryż zmięknie, a przy ostatniej porcji bulionu dodać ser kremowy Grzybobranie Hochland i roztopić, aby powstał kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem. Risotto podawać z posiekaną natką.