IERiGŻ

Produkcja mięsa drobiowego w 2018 r. wzrośnie o 5%, natomiast eksport o 12% – prognozują analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie branżowym.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pracuje nad projektem platformy żywnościowej, będącej giełdą, która umożliwi zawieranie kontraktów na dostawę produktów rolnych –informuje Piotr Serafin, dyrektor generalny KOWR. Od czerwca br. trwają prace przygotowawcze do realizacji projektu.

Krajowy Rejestr Długów, przy współpracy z Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej, wydał raport zatytułowany „Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej”. 

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wydał raport dotyczący rynku rolnego. Zawarto w nim informacje dotyczące m.in. rynku cukru. Duża podaż powoduje obniżki cen obserwowane od pewnego czasu. Jak dokładnie kształtował się rynek w 2017 roku?

Ten rok nie zakończy się pomyślnie dla branży alkoholowej. Jak można przeczytać w raporcie IERiGŻ, produkcja piwa i wina będzie mniejsza niż rok wcześniej. Nieznacznie zwiększy się z kolei rynek napojów spirytusowych. 

Krystyna Świetlik, ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej uważa, że w połowie roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych w porównaniu do grudnia ubiegłego roku mogą wzrosnąć o 4-5%.

Jak informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku wzrosły o 3,6% ceny ryb i przetworów rybnych. Podrożały filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka, obniżyły się ceny wędzonych makreli. 

Ceny żywności cały czas spadają. Tanieje cukier, owoce, mąka, tłuszcze zwierzęce i ryż. Ze względu na światową nadprodukcję żywności w najbliższych miesiącach nie należy spodziewać się odwrócenia aktualnego trendu. Jak wynika z badania IERiGŻ, w przyszłym roku niskie ceny będą się utrzymywać, choć spadki wyhamowuje umacniający się dolar.

Dobre zbiory podstawowych roślin, a także warzyw i owoców oraz problem z eksportem towarów rolno-spożywczych wywołany rosyjskim embargiem spowodują dalszy spadek cen detalicznych żywności - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosną w tym roku o 2-2,5% w porównaniu do 2013 r. - przewidują specjaliści Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Strony

X