IERiGŻ

Produkcja piwa w 2018 r. wzrośnie o 2,7% w stosunku rocznym, osiągając wartość 41,5 mln hl – oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie rynkowym.

Branża mięsna może w 2018 r. wypracować 2 mld zł zysku netto, produkcja sprzedana branży wyniesie 56-57 mld zł, notując wzrost o 2-3% w stosunku rocznym – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W kolejnych miesiącach należy spodziewać się osłabienia dynamiki wzrostu cen pszenicy i żyta, a sam wzrost cen powinien zakończyć się na przełomie I i II kwartału 2019 r. – oceniają w raporcie rynkowym analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja mięsa drobiowego w 2018 r. wzrośnie o 5%, natomiast eksport o 12% – prognozują analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie branżowym.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pracuje nad projektem platformy żywnościowej, będącej giełdą, która umożliwi zawieranie kontraktów na dostawę produktów rolnych –informuje Piotr Serafin, dyrektor generalny KOWR. Od czerwca br. trwają prace przygotowawcze do realizacji projektu.

Krajowy Rejestr Długów, przy współpracy z Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej, wydał raport zatytułowany „Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej”. 

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wydał raport dotyczący rynku rolnego. Zawarto w nim informacje dotyczące m.in. rynku cukru. Duża podaż powoduje obniżki cen obserwowane od pewnego czasu. Jak dokładnie kształtował się rynek w 2017 roku?

Ten rok nie zakończy się pomyślnie dla branży alkoholowej. Jak można przeczytać w raporcie IERiGŻ, produkcja piwa i wina będzie mniejsza niż rok wcześniej. Nieznacznie zwiększy się z kolei rynek napojów spirytusowych. 

Krystyna Świetlik, ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej uważa, że w połowie roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych w porównaniu do grudnia ubiegłego roku mogą wzrosnąć o 4-5%.

Jak informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w ubiegłym roku wzrosły o 3,6% ceny ryb i przetworów rybnych. Podrożały filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka, obniżyły się ceny wędzonych makreli. 

Strony

X