Polski eksport żywności w 2016 r. wzrósł o 1,2%w porównaniu z rokiem 2015

Aktualności

Polski eksport żywności w 2016 r. wzrósł o 1,2%w porównaniu z rokiem 2015

Najwięcej w ubiegłym roku eksportowaliśmy drobiu, a krajem, który przyjął od nas najwięcej towaru były Niemcy. Wartość eksportu do naszych zachodnich sąsiadów wyniosła 5,4 mld euro co daje lepszy wynik niż rok wcześniej o 1,7%. Do Niemiec Polska eksportowała głównie ryby wędzone, drób oraz wyroby cukierniczo-piekarnicze. Drugim głównym odbiorcą była Wielka Brytania, która kupiła polski towar za 2,1 mld euro. Brytyjczycy kupowali od nas głównie czekoladę i wyroby zawierające kakao, mięso drobiowe, wyroby piekarnicze i cukiernicze. W porównaniu do poprzedniego roku wzrosła sprzedaż m.in. herbatników i wafli, o 27 proc. wzrosła wartość sprzedaży kiełbas oraz papierosów, a o 14 proc. pieczarek. Trzecim głównym odbiorcą były Czechy, gdzie sprzedano towar za 1,6 mld euro. Czesi kupowali od nas olej rzepakowy, mięso drobiowe, papierosy, kawy, czekolada, wyroby z kakao, wyroby piekarnicze i cukiernicze, sery i mięso wieprzowe. W sumie na rynek unijny trafiło najwięcej, bo 81,3% polskich produktów.

Źródło: PAP

Foto: pixabay.com