Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady

Detal/Hurt

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady

7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. To smakołyk, który znalazł uznanie zarówno wśród najmłodszych, jak i najstarszych. Głównym powodem, dla którego sięgamy po czekoladę, jest jej wspaniały smak.

Historia czekolady sięga czasów starożytnych Olmeków i Majów, zamieszkujących Amerykę Środkową. Z ziaren kakaowca sporządzali oni napój, który był przeznaczony dla królów i używany podczas rytualnych obrzędów. Nasiona tej cennej rośliny sprowadzili do Europy w XVI w. Hiszpanie. Przyrządzany z ziaren kakaowca gorzki napój nie zdobył uznania, więc zmieniono jego recepturę dodając do niego cukier. Wkrótce stał się on jednym z najsłynniejszych deserów, zdobywając popularność w innych europejskich krajach takich, jak Holandia, Francja, Niemcy czy Szwajcaria. Znaną nam dzisiaj czekoladę w tabliczkach zaczęto produkować dopiero pod koniec XIX w.

Czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Zawarty w niej magnez, korzystnie wpływa na system nerwowy i wspomaga nas w walce ze stresem. W czekoladzie znajduje się kwas foliowy, który dodatnio wpływa na nasze samopoczucie, reguluje funkcjonowanie komórek, jest niezbędny dla kobiet w ciąży, a przy tym chroni organizm przed nowotworami. Witaminy w niej zawarte: z grupy B, A i E oraz składniki mineralne: wapń, selen, żelazo korzystnie wpływają na nasze zdrowie.