Tydzień Portugalski – Polska dużym importerem mięsa

Aktualności

Tydzień Portugalski – Polska dużym importerem mięsa

Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” 2017 – największe wydarzenie promujące w Polsce i Europie Centralnej portugalską kulturę, gastronomię i wino – rozpocznie się w ostatni poniedziałek maja. Jego organizatorem, jak co roku, jest Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC).

Wymiana handlowa między Polską a Portugalią od kilku lat dynamicznie rośnie. W 2016 roku wartość polskiego eksportu do Portugalii wyniosła 737,8 milionów euro, co oznacza wzrost o 9,1 proc. w porównaniu do 2015 roku. W okresie tym wzrosła również wartość portugalskiego importu do Polski – o 3,8 proc. i wyniosła 576,7 mln euro.

Najważniejszymi produktami spożywczymi eksportowanymi przez Polskę do Portugalii są: świeże mięso wołowe (wartość eksportu w 2016 r. to 16,8 mln euro) i świeże mięso drobiowe (15 mln euro).

Produkty spożywcze są również grupą towarów najczęściej i najchętniej importowaną przez Polskę z Portugalii. W ostatnim czasie nasz kraj najbardziej znacząco zwiększył import oliwy z oliwek (w 2016 r. wzrost aż o 280 proc. w porównaniu z 2015 r.). Wzrósł również import portugalskiego wina (o 21,9 proc.).

Szczegółowy program Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal” dostępny jest na stronie: www.flavoursofportugal.pl