produkty zbożowe

Zgodnie z prognozą IGC (International Grains Council) światowa produkcja zbóż w sezonie 2018/2019 zmniejszy się do 2062,7 mln t wobec 2092,1 mln t w sezonie 2017/2018 co oznacza spadek o 1,4%. Jej obniżenie wynikać będzie z mniejszych zbiorów pszenicy (-5,5%) i jęczmienia (-3,8%), podczas gdy przeciwny efekt będą miały wyższe zbiory kukurydzy (+1,9%). Niższa produkcja pszenicy oraz jęczmienia będzie wynikać głównie z ich mniejszych zbiorów w Rosji i w UE ze względu na suszę.

Ze względu na suszę oraz ASF żywność może znacząco podrożeć. Związkowcy rolni twierdzą, że bochenek chleba może kosztować 8-10 zł, a mięso zdrożeje o około 30-40%. Resort rolnictwa studzi emocje twierdząc, że wnioski będzie można wyciągnąć dopiero po oszacowaniu strat przez specjalne komisje.

Zbiory zbóż wstępnie szacuje się na około 24 mln t, tj. o około 14% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. Przewiduje się, że zbiory owoców z drzew będą rekordowe i wyniosą ponad 4,2 mln t, tj. o ponad połowę więcej od bardzo niskich zbiorów ubiegłorocznych. Natomiast zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na ponad 0,6 mln t, tj. o ponad 25% więcej od zbiorów z 2017 r. – szacuje GUS.

W sezonie 2017-2018 zanotowano spadek produkcji zbóż. Zmniejszyły się również światowe zapasy. Nie powinno to jednak znacząco wpłynąć na wzrost cen. Jak szacują eksperci Credit Agricole Bank Polska nastąpić powinna stabilizacja cen na światowym rynku.

Z początkiem kwietnia zakończyła się 3 edycja akcji informacyjno-promocyjnej dotyczącej roli pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie. Jej celem była szeroko pojęta edukacja na temat zdrowego trybu życia, a przede wszystkim roli jaką pełnią przetwory zbożowe w odpowiednio skomponowanym jadłospisie.

Jest wiele odpowiednich momentów, dobrych okazji i świetnych powodów, by sięgać po produkty zbożowe Lubella. Najnowsza kampania marki pokazuje, że to, co najlepsze ze zboża warto mieć zawsze ze sobą, a cieszyć się zbożem można na wiele sposobów. 

W bieżącym roku obserwowano wzrost cen większości produktów spożywczych. Jak będzie wyglądała sytuacja w 2018 roku? Czy tegoroczne wzrosty będą nadal kontynuowane w nadchodzącym roku? Analizę cen produktów rolnych przygotowali eksperci z PKO BP.

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto pamiętać, że to właśnie zboża są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Produkty zbożowe, takie jak makarony czy kasze, są bogate zarówno w węglowodany złożone (skrobia), jak i proste (cukry) i są głównym źródłem energii dla rozwijającego się organizmu. Poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe  kilka razy dziennie. 

X

Przeczytaj również