Produkty rolno-spożywcze

Ze względu na tegoroczną suszę w następnym sezonie może wzrosnąć areał upraw pszenicy. Ceny cebuli oraz indyków notują wzrosty. Zmniejsza się również dynamika spadku cen cukru – wynika z analizy przygotowanej przez ekspertów PKO BP.

Do 2050 r. rolnictwo będzie musiało zaspokoić potrzeby żywieniowe 9,7 mld osób. Przyszłość to trendy takie, jak zero waste, nutrigenomika, alternatywne źródła białka czy miejskie ogrody, które pozwolą odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie bez niszczenia środowiska naturalnego.

Powoli mija trudny dla wszystkich grup towarowych sezon uprawowy. Upały, susza, gradobicia, klęska urodzaju w sadach to niektóre z plag. Jedynie wiosenne przymrozki oszczędziły rolników w tym roku, ale i w tym przypadku wywołały negatywny skutek – nadprodukcja jabłek i niskie ceny. Z kolei od upałów ucierpiały warzywa spod osłon.

Maleje produkcja mleka, wykryto pierwsze ogniska ASF w Belgii, zmniejsza się dynamika pogłowia świń w Polsce, a ceny jabłek osiągają historycznie niskie wartości – w takich warunkach będą kształtować się ceny produktów rolno-spożywczych w najbliższym czasie.

Pogoda ma duży wpływ na ceny żywności w tym sezonie. Ze względu na suszę wzrosły już ceny produktów zbożowych oraz warzyw. Zmiany pogodowe przekładają się także na spadki produkcji mleka, co może spowodować zwiększenie cen.

W piątym okresie raportowania, tj. od 1 maja do 30 czerwca 2018 roku, stwierdzamy wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski – poinformował Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa.

Polska jest siódmym producentem borówek na świecie – poinformowała we wtorek Dominika Kozarzewska z Fundacji Promocji Polskiej Borówki. Jest to również nasz drugi – po jabłkach – owoc eksportowy.

KPMG opublikowało raport pt. „Apetyt na wzrost. Sukcesy i wyzwania eksporterów produktów rolno-spożywczych w Polsce”. Można dowiedzieć się z niego, jaka jest kondycja polskiego rynku produktów rolno-spożywczych oraz w jakim kierunku będzie się on rozwijał.

X