produkcja żywności

Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 2014-2017 zwiększyła się o prawie 30 proc. i w 2017 r. Polska była odpowiedzialna za 16 proc. unijnej produkcji drobiu. W 2016 r. po raz pierwszy w historii eksport mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju przekroczył 1 mln t, a w sierpniu 2017 r. liczba wstawień kurcząt brojlerów osiągnęła wartość 100 mln sztuk w ciągu jednego miesiąca – wynika z raportu „Rynek mięsa drobiowego”, przygotowanego przez ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG). 

Zwyczaje żywieniowe populacji konkretnych krajów mają znaczący wpływ na emisję dwutlenku węgla. Z badania uwzględniającego 130 krajów wynika, że wysokie spożycie mięsa zwiększa negatywne oddziaływanie na środowisko.

Żywność regionalna budzi niesłabnące zainteresowanie polskich konsumentów, którzy doceniają jej smak, jakość oraz walory zdrowotne. Grupa E.Leclerc po raz kolejny stworzyła przegląd najciekawszych produktów z tej kategorii w ramach akcji „Nasze Regiony Mają Talent”.

Z raportu „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych” opracowanego przez Mintel wynika, że prawie 1/3 wszystkich nowych produktów z kategorii żywności i napojów wprowadzonych w Europie między październikiem 2016 r. a wrześniem 2017 r., miała oświadczenia „naturalne”.

X