podwójne standardy żywności

W unijnym, a więc także polskim prawie konsumenckim szykują się wielkie zmiany. Komisja Europejska proponuje „Nowy ład dla konsumentów” („New deal for consumers”).

UOKiK po raz pierwszy porównał jakość produktów oferowanych konsumentom z Polski i Europy Zachodniej. Sprawdzono jakość 101 produktów, istotne różnice dotyczyły 12.

Członkowie unijnej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi zabrali głos w sprawie tzw. podwójnych standardów produkcji artykułów FMCG w krajach europejskich. 28 maja wezwali do podjęcia prac nad zakazem sprzedawania w krajach członkowskich towarów o różnym składzie pod taką samą marką.

Parlament Europejski i Komisja Europejska przeznaczą 1,8 mln euro na badanie składu żywności we wszystkich 28. krajach wspólnoty. Ma ono wykazać, czy produkty trafiające na rynki wschodnie są gorszej jakości od tych przeznaczanych dla krajów zachodnich. 

X