Rząd ogłosił zniesienie akcyzy na alkohole wytworzone na bazie jabłek oraz gruszek, które nie zawierają więcej niż 5% objętości alkoholu. Podatek przestanie obowiązywać od 1 października 2023 roku. Projekt nowelizacji jest już w Sejmie.
Obecnie cydr oraz inne alkohole nieprzekraczające 5% zawartości alkoholu objęte są stawką 97 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Zniesienie podatku akcyzowego w praktyce oznacza, że cydr będzie tańszy nawet o 10%.
W uzasadnieniu projektu możemy przeczytać, że wysokie zbiory jabłek nie przekładają się na skalę produkcji cydru. Według szacunków stawka 0% może się przyczynić do wzrostu produkcji cydru i perry do poziomu 50–70 mln litrów w skali roku, co pozwoliłoby na zagospodarowanie 70–90 tys. ton jabłek.
źródło: money.pl
Oprac.: Klaudia Walkowiak