Naczelny Sąd Administracyjny rozstrzygnął na korzyść producenta napojów spór z fiskusem o interpretację przepisów dotyczących tzw. podatku cukrowego. Uznał, że z opłaty cukrowej wyłączone są napoje zawierające składniki z naturalnym cukrem, np. owoce.
Od początku wprowadzenia tzw. opłaty cukrowej producenci kwestionowali podejście fiskusa, który chciał nakładać opłaty także na napoje zawierające naturalny cukier.
W listopadzie 2020 roku polski przedstawiciel światowego producenta z branży spożywczej zwrócił się do fiskusa z prośbą o interpretację przepisów ustawy o zdrowiu publicznym w części dotyczącej tzw. podatku cukrowego od środków spożywczych. Przypadek dotyczył wód aromatyzowanych i nektarów owocowych dla dzieci zawierających wyłącznie naturalny cukier zawarty w soku i puree z owoców. Przedstawiciel firmy twierdził, że celem ustawodawcy było objęcie opłatą napojów celowo słodzonych, a nie tych z dodatkiem składników zawierających cukry naturalne.
Sąd przy rozstrzygnięciu sprawy kierował się przede wszystkim definicją napoju, zawartą w ustawie o zdrowiu publicznym. Zgodnie z definicją za produkt podlegający opłacie cukrowej uważa się napój oraz syrop ujęte w PKWiU (klasa 10.32 i 10.89 i dział 11), w których składzie znajduje się cukier lub tauryna, lub kofeina, jednak z wyłączeniem substancji występujących w nich naturalnie.
Źródło: sadyogrody.pl