Na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) na początku marca br. przeprowadzono kolejne już badanie konsumenckie. Tym razem sprawdzano nawyki żywieniowe młodych ludzi.
– Najnowsze analizy ankiet jednoznacznie mówią, że w diecie młodych osób przeważa mięso, nabiał, warzywa oraz produkty zbożowe. Natomiast 10% z nich deklaruje, iż w ogóle nie spożywa produktów mięsnych – zaznacza Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS.
Rodzaje posiłków i przekąsek
Jak młodzi Polacy oceniają swoje nawyki?
Wnioski z badania
– Po analizie przeprowadzonej na grupie młodych respondentów można podsumować, że ich nawyki żywieniowe prezentują się dość pozytywnie. Dieta oparta jest na pełnowartościowych składnikach takich jak mięso, nabiał oraz warzywa, a posiłki przygotowywane w domu pozwalają na większą kontrolę składników odżywczych i kaloryczności spożywanego jedzenia. Niepokoić może rodzaj przekąsek po jakie najczęściej sięgają młodzi ludzie, gdyż na pierwszym miejscu znalazły się tu słodycze – tak zadeklarowało 55% badanych. Jest to zdecydowanie obszar do zmiany. Z drugiej jednak strony aż 50% respondentów wskazało w tym pytaniu na owoce, co pokazuje pozytywną tendencję i mamy nadzieję, że będzie ona rosnąć. Cieszy również fakt, że w pierwszej piątce najczęściej wymienianych przekąsek znalazł się sok. Jesteśmy przekonani, że młodzi ludzie zdają sobie sprawę z odżywczych właściwości tego rodzaju produktów. Soki są ponadto łatwo dostępne, atrakcyjne cenowo, smaczne i odpowiadają na potrzeby tej grupy – można je łatwo spożyć w drodze do szkoły, na uczelnię. Co więcej, pozwalają nie tylko zmniejszyć głód, ale także ugasić pragnienie, co z pewnością również przekłada się na ich popularność – komentuje Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS.