nabiał

We wtorek, 20 listopada odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 846 pkt. wobec 877 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 6 listopada br., co oznacza spadek o 3,5%, co było poniżej oczekiwań rynku. Indeks ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od sierpnia 2016 r. Warto zauważyć, że była to już 12. aukcja z rzędu, na której indeks GDT nie odnotował wzrostu.

Na rynku obserwowane są spadki cen zarówno wśród produktów strategicznych, jak np. masła, oraz wyrobów nabiałowych, jak np. jogurtów. Wyroby branży mleczarskiej tanieją na wszystkich światowych giełdach.

Z szacunków Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że bieżący rok może być lepszy od rekordowego 2017 r. w eksporcie i imporcie artykułów mleczarskich. Wzrost w ujęciu ilościowym ma wynieść 1%, a w ujęciu wartościowym 2%.

Sektor mleczarski musi radzić sobie z rosnącą zmiennością cen produktów mleczarskich. Jak rozwiązać tę kwestię? Czy zastosowanie nowych modeli cen produktów mleczarskich to dobre rozwiązanie? Na te i inne pytania odpowiedzą prelegenci podczas XVI edycji Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, wśród których są m.in. przedstawiciele instytucji naukowych.

Francuska firma odnotowała wyższe wyniki za I kwartał 2018 r., niż przewidywali analitycy rynkowi. Spowodowane jest to dużym popytem na rynku chińskim.

Rekordowe ceny masła oraz rosnące ceny mleka to najważniejsze wydarzenia 2017 r. branży mleczarskiej. Zdaniem Polskiej Izby Mleka właśnie te czynniki będą miały największy wpływ na rynek mleka w 2018 r.

Polska Izba Mleka podczas konferencji w restauracji Kawelin w Białymstoku podsumowała kolejną edycję projektu „Cykl konferencji: fakty i mity o mleku”. Jego celem jest uświadamianie, jak ważnym składnikiem diety są produkty nabiałowe.

Produkty nabiałowe są kluczową, a zarazem „trudną" grupą produktów w sklepie osiedlowym. Są to produkty pierwszej potrzeby, po które do sklepu przychodzi co drugi klient, jednocześnie są to produkty wrażliwe na temperaturę i rotację, co oznacza, że trzeba poświęcić im specjalną uwagę zarówno przy ich doborze, jak i przechowywaniu.

X