mięso drobiowe

Przez najbliższych dwanaście lat wzrost produkcji drobiu w państwach Unii Europejskiej znacząco zwolni. Do 2030 r. średni roczny wzrost produkcji mięsa drobiowego we wszystkich państwach wyniesie średnio 0,3% rocznie – wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej. To bardzo istotny spadek jeśli wziąć pod uwagę fakt, że w minionych dziesięciu latach produkcja drobiu w Europie rosła średnio o 2,5%.

Światowa produkcja jaj w tym roku powinna osiągnąć 74 mln ton. Trzech największych producentów w tym roku to – podobnie jak w poprzednich latach – Chiny, Stany Zjednoczone oraz Indie. Produkcja mięsa drobiowego w kończącym się roku wyniesie globalnie 123 mln ton.

Produkcja mięsa drobiowego w 2018 r. wzrośnie o 5%, natomiast eksport o 12% – prognozują analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie branżowym.

W ostatnich kwartałach można zaobserwować rosnące zatory na poszczególnych odcinkach łańcucha dostaw polskiego sektora drobiarskiego, co wynika z wysokiego stopnia wykorzystania jego mocy wytwórczych. W efekcie produkcja drobiu w Polsce rośnie wyraźnie wolniej niż polski eksport, co oddziałuje w kierunku wzrostu cen. Potwierdzają to wyższe ceny uzyskiwane przez polskich eksporterów. W lipcu średnie ceny brojlerów w Polsce wyrażone w euro były bowiem o 26% niższe od średniej unijnej wobec 29% w lipcu ub. r. W efekcie tego cena drobiu w Polsce w kolejnych kwartałach będzie kształtować się w łagodnym trendzie wzrostowym.

Od 2016 r. do połowy br. średnia cena kurczaka promowanego w sieciach handlowych prawie się nie zmieniła, pomimo ruchów w górę i w dół. Nastąpił jedynie niewielki spadek na poziomie 0,6%. Większą różnicę odnotowano w przypadku indyka.

Eksport polskiego mięsa drobiowego do Chin ma realne szanse wzrostu – wskazuje KUKE na podstawie najnowszych porozumień ze stroną chińską. W związku z podpisanym bilateralnym protokołem dotyczącym eksportu mięsa drobiowego z Polski do Chin, uchylone zostały drzwi do wejścia na rynek z blisko 1,4 mld potencjalnych konsumentów.

Pierwszy raz w historii mięso drobiowe stało się najpopularniejszym rodzajem mięsa na świecie. Dotychczas status ten miała wieprzowina. To dobra wiadomość dla polskich producentów, którzy pod względem wielkości produkcji są europejskim liderem.

Zbliżające się Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej zbiegną się nie lada gratką dla wszystkich miłośników grillowania. Tegoroczna oferta grillowa firmy Drobimex została poszerzona o nowość – Sznycle minutowe z piersi kurczaka w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim.

X