jaja

Światowa produkcja jaj w tym roku powinna osiągnąć 74 mln ton. Trzech największych producentów w tym roku to – podobnie jak w poprzednich latach – Chiny, Stany Zjednoczone oraz Indie. Produkcja mięsa drobiowego w kończącym się roku wyniesie globalnie 123 mln ton.

Skumulowany średni roczny wzrost rynku roślinnych zamienników jaj wyniesie w okresie od 2017 r. do 2023 r. ponad 5% – wynika z badań opublikowanych przez Infinium Global Research.

Spożycie jaj na krajowym rynku spada. Według danych GUS jest najniższe od 1980 r. Brak popytu na rodzimym rynku producenci jaj wynagradzają sobie wzrostem eksportu na rynki Europy zachodniej. Pomaga w tym ubiegłoroczna afera z fipronilem, wykrytym w wyrobach firm z Belgii, Holandii czy Francji.

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące wysokości produkcji zwierzęcej w 2017 r. W większości kategorii zanotowano wzrost w stosunku rocznym. W ubiegłym roku wyprodukowano m.in.: 13304,6 mln litrów mleka oraz 10998,2 mln sztuk jaj kurzych.

Do sklepów trafiły jaja skażone antybiotykiem lazalocyd. Inspekcja Weterynaryjna wydała decyzję o wycofaniu partii jaj liczącej 4,3 mln sztuk z obrotu. Jaja trafiły też do oferty popularnych sieci handlowych.

Produkcja drobiu w Polsce rośnie szybciej od możliwości eksportowych, co w kolejnych kwartałach może wywierać presję na spadek cen. Istnieją również ograniczone możliwości zagospodarowania nadwyżek produkcyjnych na krajowym rynku, który jest coraz bardziej nasycony. W efekcie prognozuje się, że cena drobiu w Polsce w 2018 r. będzie kształtować się w łagodnym trendzie spadkowym.

Jak rozpoznać jaja ekologiczne, ściółkowe czy te z wolnego wybiegu?  Odpowiedź na to pytanie przekazuje swoim klientom E.Leclerc w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej w sklepach. 

W ciągu bieżącego roku wzrosły ceny wielu produktów spożywczych. Problem ten dotyczy nie tylko Polski, ale również innych krajów w Europie. 

Od kilku tygodni na rynku europejskim, w tym polskim, drożeją jaja. Obecnie, na rynku europejskim, 100 kg jaj kosztuje więcej niż 100 kg mięsa drobiowego. Ich cena rośnie znacząco z tygodnia na tydzień. O sytuacji na rynku informuje PAP. 

Ministerstwo Rolnictwa szacuje że ten rok będzie rekordowy pod względem eksportu polskiej żywności. Doprowadziły do tego głównie zmiany na zagranicznych rynkach. Problemy zachodnich producentów i większe zapotrzebowanie na żywność spowodowały wzrost zainteresowania polskimi produktami.

Strony

X

Przeczytaj również