Indeks cen żywności

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w styczniu do 164,8 pkt. wobec 161,8 pkt. w grudniu, co oznacza wzrost o 1,8%. Na podwyżkę indeksu złożyły się wyższe ceny produktów mlecznych (+7,2%), oleju roślinnego (+4,3%), cukru (+1,3%) i zbóż (+0,2%). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w styczniu o 2,2%.

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w grudniu do 161,7 pkt. wobec 161,6 pkt. w listopadzie. Na nieznaczny wzrost indeksu złożyły się wyższe ceny zbóż (+1,8% miesiąc do miesiąca), mięsa (+0,8%) i oleju roślinnego (+0,4%) oraz niższe ceny produktów mlecznych (-3,3%) i cukru (-1,9%). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w grudniu o 4,3% wobec spadku o 8% w listopadzie.

Indeks cen żywności na świecie w październiku spadł do 163,5 pkt., czyli o 0,9% miesiąc do miesiąca – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) .

Indeks cen żywności na świecie we wrześniu spadł do 165,4 pkt. ze 167,7 pkt. w sierpniu, czyli o 1,4% – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Oznacza to najniższy poziom od lipca 2016 r.

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu, co oznacza spadek o 3,7% w stosunku miesięcznym i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6%), cukru (-6% ), zbóż (-3,6%), oleju roślinnego (-2,9%) oraz mięsa (-1,9%).

Indeks cen żywności na świecie w maju spadł o 3% w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1% – podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).

X