FAO

Indeks cen żywności na świecie w październiku spadł do 163,5 pkt., czyli o 0,9% miesiąc do miesiąca – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) .

Indeks cen żywności na świecie we wrześniu spadł do 165,4 pkt. ze 167,7 pkt. w sierpniu, czyli o 1,4% – wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W ujęciu rok do roku wskaźnik spadł o 7,4%. Oznacza to najniższy poziom od lipca 2016 r.

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu, co oznacza spadek o 3,7% w stosunku miesięcznym i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6%), cukru (-6% ), zbóż (-3,6%), oleju roślinnego (-2,9%) oraz mięsa (-1,9%).

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 170,8 pkt. wobec 169,0 pkt. w styczniu. Oznacza to wzrost o 1,1%. To jednocześnie jego pierwsza podwyżka w ujęciu miesięcznym od września ubiegłego roku.

Indeks cen żywności FAO obniżył się w listopadzie do 175,8 pkt. wobec 176,6 pkt. w październiku. Oznacza to spadek o 0,5 proc. w ciągu miesiąca. Zmiana indeksu wynika z niższych cen dwóch spośród pięciu kategorii produktowych, wchodzących w jego skład.

Indeks światowych cen żywności FAO wzrósł w październiku wzrósł w październiku o 3,9 proc. w stosunku do września 2015 r. i wyniósł 162 pkt. Najbardziej podrożały cukier i produkty mleczne. W porównaniu z październikiem 2014 r. roku ceny żywności były o 16 proc. niższe.

X

Przeczytaj również