„Fakty i mity o mleku” – prawidłowa dieta a choroby cywilizacyjne

Aktualności

„Fakty i mity o mleku” – prawidłowa dieta a choroby cywilizacyjne

22 września 2015

Od kilku lat Polska Izba Mleka organizuje cykl konferencji pod nazwą „Fakty i mity o mleku”. Tegoroczne spotkanie odbyło się dnia 18 września w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie.

Tematem przewodnim konferencji było mleko, jego walory, konieczność obecności mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci i dorosłych oraz profilaktyka zdrowotna. W konferencji licznie uczestniczyło grono ponad 70 przedstawicieli przedszkoli, szkół i środowisk mleczarskich oraz urzędników, zaangażowanych w działania związane z profilaktyką zdrowia i zdrowego trybu życia. Ekspertami spotkania byli m. in. Agnieszka Maliszewska – Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka,  dr n. med. Tomasz Maciej Maksimowicz onkolog, Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. alergolog, pediatra Irena Białokoz–Kalinowska. Zaproszeni eksperci podkreślali jak duży wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu ma mleko i przetwory mleczne.

Podczas konferencji uwypuklono potrzebę aktywności fizycznej  i prawidłowego odżywiania, nie tylko w zapobieganiu niektórym nowotworom złośliwym, ale również w całym naszym życiu. Podkreślano duże znaczenie spożywania produktów zawierających wapń. Poruszony został również temat o składnikach zawartych w mleku i produktach mlecznych oraz ich wpływie na przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym. Podczas spotkania można było usłyszeć o wpływie mass mediów na aktualne wybory konsumenckie w zakresie odżywiania, jak również o otyłości, zaburzeniach odżywiania, niedożywieniu zarówno wśród dorosłych jak i dzieci oraz odpowiedniej edukacji żywieniowej.

Podczas spotkania przekazano najważniejsze informacje na temat spożycia mleka, wskazując, że jest to produkt zdrowy, aktualny i polecany osobom aktywnym fizycznie ze względu na ważny aspekt zdrowotny i profilaktyczny. Jednym z pytań zadanych podczas prelekcji było „Pulchne  dzieci” – duma babci czy zagrożenie zdrowia ? Nie zabrakło również informacji dotyczących ryzyka otyłości w wieku rozwojowym, co ma znaczny wpływ na wystąpienie otyłości w okresie dorosłym. Można było również poznać główne przyczyny podjadania i sposoby usprawiedliwiania się przez Polaków. Eksperci obecni na spotkaniu podkreślali jak ważną rolę odgrywa spożywanie nabiału w naszej diecie, sugerując świadomy wybór produktów, które spożywamy oraz wskazując, że produkty „light” wcale nie są zdrowe.  Na zakończenie mogliśmy usłyszeć francuskie przysłowie „Śmierć wchodzi przez usta. Najwięcej samobójstw popełnia się jadłospisem”. Dużą wagę powinno się znowu przywiązywać do spożywania posiłków w gronie rodziny. Ponadto po licznych przeprowadzonych badaniach, stwierdzono zależności między spożywaniem mleka i produktów mlecznych a zachorowaniem na cukrzycę, redukcję ryzyka zespołu metabolicznego, otyłość, nadciśnienie tętnicze u dorosłych oraz występowaniem nowotworów.

Dzięki podjętym działaniom mamy szansę zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również pokazać im jak ważnym i cennym składnikiem jest mleko, które powinno znajdować się w ich codziennej diecie.

Cykl konferencji „Fakty i mity o mleku” został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.