EURO 2020: Co jedzą piłkarze reprezentacji Polski?

EURO 2020: Co jedzą piłkarze reprezentacji Polski?

11 czerwca 2021

Dziś rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej 2020. Po raz czwarty z rzędu wystąpi w nich reprezentacja Polski, która przygotowywała się do meczów m.in. w Opalenicy. Sprawdziliśmy, jak w trakcie zgrupowania wyglądają nawyki żywieniowe polskich reprezentantów.

Mistrzostwa Europy rozpoczną meczem pomiędzy Włochami i Turkami na Stadio Olimpico w Rzymie, a zakończą 11 lipca finałem na stadionie Wembley w Londynie. Łącznie zostanie rozegranych 51 meczów. Po raz drugi z rzędu o tytuł w turnieju finałowym zagrają 24 reprezentacje. W tym gronie znaleźli się dwaj debiutanci: Finlandia oraz Macedonia Północna.

Selekcjoner biało-czerwonych Paulo Sousa powołał 26 piłkarzy na turniej. Reprezentacja Polski rywalizować będzie w grupie E ze Słowacją, Hiszpanią i Szwecją. Pierwsze spotkanie Polacy rozegrają 14 czerwca ze Słowacją w Sankt Petersburgu. Do 9 maja nasza kadra przebywa na zgrupowaniu w Opalenicy. – Przygotowujemy 5-6 posiłków dziennie. Menu dla reprezentantów Polski jest bardzo zróżnicowane i w dużej mierze śródziemnomorskie. Musimy się sztywno trzymać ustaleń szefa kuchni piłkarskiej reprezentacji Polski – mówi Jan Nawrocki, Szef Kuchni hotelu Remes.

A jak ważne jest dla piłkarzy właściwe odżywianie, może powiedzieć jej największa gwiazda. – Na najwyższym poziomie to małe detale decydują o tym, czy wygrywasz, czy nie. Ja zacząłem bardziej dbać o odżywianie kilka lat temu i z każdym rokiem czułem się coraz lepiej. W tym wypadku trzeba też być cierpliwym, bo efekty nie przychodzą od razu. Nie traktuję tego jednak jako dietę, a styl życia. Wolę jeść częściej, a mniej, unikam glutenu, często sięgam po płatki ryżowe lub jaglane, lubię też ryby, natomiast czerwonego mięsa staram się nie jeść częściej niż dwa razy w tygodniu – mówił Robert Lewandowski w rozmowie z dziennikarką Onetu.

O menu naszych kadrowiczów dba Tomasz Leśniak, Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, który z kadrą jest związany już od 15 lat. – Uwzględniam indywidualne diety i nietolerancje pokarmowe piłkarzy i na tej podstawie eliminuję z diety poszczególne produkty. Krótko mówiąc, wszystkie diety wrzucam do jednego garnka i gotuję w taki sposób, aby każdy znalazł coś dla siebie.

– Jeśli chodzi o obiad w samym dniu meczu, to menu jest niezmienne. Zawodnicy nie chcą eksperymentować z nowościami, wolą skoncentrować i przygotować się do meczu. Mamy delikatny rosół z perliczki czy kurczaka kukurydzianego, gotowaną pierś kurczaka, grillowany filet z białej ryby – polędwica z dorsza lub labraks oraz gotowane warzywa i do tego oczywiście węglowodany w postaci białego ryżu, dzikiego ryżu, słodkich pieczonych ziemniaków i makarony. Natomiast przed samym meczem – ok. godz. 17 serwujemy głównie dania z dużą zawartością węglowodanów, jak np. naleśniki bezglutenowe czy pancake z musem bananowym – opowiada Tomasz Leśniak.

Miejmy nadzieję, że przygotowane przez niego menu pomoże piłkarzom w osiągnięciu sukcesów na Euro. Pierwszy mecz, ze Słowacją, już 14 czerwca o godz. 18!

Heidi Handkowska

Na zdjęciu: Tomasz Leśniak, Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej

Zdjęcie główne: BigstockPhoto.com