drób

Pierwszy raz w historii mięso drobiowe stało się najpopularniejszym rodzajem mięsa na świecie. Dotychczas status ten miała wieprzowina. To dobra wiadomość dla polskich producentów, którzy pod względem wielkości produkcji są europejskim liderem.

Produkcja mięsa drobiowego w Polsce w latach 2014-2017 zwiększyła się o prawie 30 proc. i w 2017 r. Polska była odpowiedzialna za 16 proc. unijnej produkcji drobiu. W 2016 r. po raz pierwszy w historii eksport mięsa i podrobów drobiowych z naszego kraju przekroczył 1 mln t, a w sierpniu 2017 r. liczba wstawień kurcząt brojlerów osiągnęła wartość 100 mln sztuk w ciągu jednego miesiąca – wynika z raportu „Rynek mięsa drobiowego”, przygotowanego przez ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas oraz Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG). 

Branża drobiarska w Unii Europejskiej drugi rok z rzędu odnotowała ponad 10-procentowe spadki eksportu jaj. Czy wobec tego polscy hodowcy muszą obawiać się problemów z popytem?

Produkcja drobiu w Polsce rośnie szybciej od możliwości eksportowych, co w kolejnych kwartałach może wywierać presję na spadek cen. Istnieją również ograniczone możliwości zagospodarowania nadwyżek produkcyjnych na krajowym rynku, który jest coraz bardziej nasycony. W efekcie prognozuje się, że cena drobiu w Polsce w 2018 r. będzie kształtować się w łagodnym trendzie spadkowym.

Od kilku tygodni na rynku europejskim, w tym polskim, drożeją jaja. Obecnie, na rynku europejskim, 100 kg jaj kosztuje więcej niż 100 kg mięsa drobiowego. Ich cena rośnie znacząco z tygodnia na tydzień. O sytuacji na rynku informuje PAP. 

Służby weterynaryjne Polski i Republiki Południowej Afryki uzgodniły warunki eksportu mrożonego mięsa drobiowego do RPA, co umożliwia wywóz polskich kurczaków na tamten rynek - poinformował resort rolnictwa.

Krajowa Rada Drobiarstwa podpisała w tym tygodniu ramowe porozumienie z Chinami otwierając nowe możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek.

Produkcja mięsa drobiowego w tym roku w Unii Europejskiej wzrośnie o 2,6 proc. do ok. 13,6 mln ton, spodziewany jest 3,5-proc. wzrost eksportu tego mięsa poza Wspólnotę - wynika z październikowej prognozy Komisji Europejskiej.

Polskie firmy produkują znacznie więcej mięsa drobiowego, niż Polacy są gotowi zjeść. Dlatego ok. 30% produkcji trafia na eksport, głównie na rynki UE. 

Klastry mogłyby w większym stopniu wspierać eksport produktów rolno-spożywczych. Przedstawiciele Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podkreślają, że największe szanse stania się silnymi światowymi klastrami eksportującymi mają te w sektorach drobiarskim, mleczarskim oraz owoców jagodowych. Postulują o wsparcie publiczne dla tych obszarów, bo – jak zaznaczają – silne klastry eksportujące są siłą napędową gospodarek regionalnych.

Strony

X