cydr

Rynek cydru, według wyliczeń Nielsena wart jest 53,5 mln zł, jednak w ciągu roku jego wartość spadła o 10%. Chcąc przeciwdziałać temu zjawisku zamierzano wprowadzić jeszcze w tym roku zerowy podatek akcyzowy. Jednak trwające w Brukseli prace nad dyrektywą w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od napojów alkoholowych spowodowały, że polscy producenci muszą czekać na decyzję władz unijnych.

Mógłby to być flagowy trunek, bo to Polska w końcu jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej (w tym roku może być to nawet 5 mln ton), a na świecie, po Chinach i USA, zajmujemy trzecie miejsce. Cydr z roku na rok zdobywa coraz więcej miłośników także w Polsce, ale ograniczenia prawne skutecznie wstrzymują rozwój tej kategorii w kraju.

Kilka lat temu rynek odkrył na nowo zapomniany wcześniej cydr. Duża liczba producentów rozszerzała swoje portfolio produktowe właśnie o jabłkowy trunek. Od pewnego czasu jednak spożycie cydru spada, co może się okazać pozytywne dla tych graczy rynkowych, którzy nadal produkują jabłkowy alkohol.

Komisja Europejska zamierza zmienić przepisy regulujące stawkę akcyzową na alkohol. Mają one głównie pomóc mniejszym producentom piwa oraz cydru. Polscy przedsiębiorcy zajmujący się wytwarzaniem alkoholu z jabłek od lat czekają na zmianę przepisów ułatwiających im konkurencję z browarnikami.

W październiku ubiegłego roku Mateusz Morawiecki obiecał wprowadzenie zerowej stawki akcyzy na cydr. Aktualnie producenci płacą, w zależności od stężenia alkoholu, opłatę w wysokości 97 lub 158 zł za hektolitr gotowego wyrobu. W resorcie rolnictwa właśnie trwają prace nad ustawą mającą ułatwić działalność producentom cydru.

Kilka dni temu minister Mateusz Morawiecki przedstawił propozycję Ministerstwa Finansów, która ma pobudzić rynek cydrów. Chcą zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania. Branża winiarska z entuzjazmem przyjęła tę wiadomość.

Minister Mateusz Morawiecki chce znieść akcyzę na cydr dla małych i średnich producentów. Jego zdaniem może to być dodatkowym impulsem dla rozwoju produkcji jabłek w Polsce. 

50 sadowników i rolników z gminy Serock było uczestnikami cydrowych warsztatów w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, gdzie powstaje pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia. - Wszyscy będziemy korzystać z ich doświadczeń. Jako producent Cydru Lubelskiego nie wymyślimy przecież wszystkiego sami. We wrześniu wprowadziliśmy pierwszy cydr jednoodmianowy Cydr Lubelski Antonówka 2015. W kolejnym miesiącach pod marką Cydr Lubelski wprowadzimy kilka dalszych cydrów odmianowych - zapowiada Robert Ogór. 

Polski cydr z polskich jabłek może stać się tym, czym jest wino dla Francuzów! Internet opanowały więc zielone, soczyste, polskie jabłka. Mają ważną misję i swój niepowtarzalny wygląd: grzywki, czapki, hipsterskie brody, okulary, długie rzęsy i przeszywające spojrzenia. Są cydrofantastyczne, bo walczą o coś naprawdę istotnego! Wszystkie powstały w ramach społeczno-gospodarczej kampanii Zacydrowani.pl.

Rynek cydru to dziś ok. 9-10 mln litrów, ale ma potencjał być kilkukrotnie większy. Docelowo może osiągnąć nawet równowartość ok. 2 proc. rynku piwa. Producenci chcąc zwiększać sprzedaż, planują kolejne akcje promocyjne i nowości. Ambra, producent Cydru Lubelskiego, chce jeszcze przed wakacjami wprowadzić na rynek ten trunek w puszce.

Strony

X