Browar Dojlidy i Tyskie Browary Książęce nagrodzone przez PIP

Aktualności

Browar Dojlidy i Tyskie Browary Książęce nagrodzone przez PIP

Aż dwa browary Kompanii Piwowarskiej uznała Państwowa Inspekcja Pracy za najbezpieczniejsze duże przedsiębiorstwa w swoich regionach. Białostocki Browar Dojlidy i Tyskie Browary Książęce zostały laureatami głównych nagród na Podlasiu i na Śląsku w XXIV edycji konkursu „Pracodawca – Organizator Pracy Bezpiecznej”.

Dla Browaru Dojlidy I miejsce na Podlasiu to kolejne wyróżnienie w konkursie. Pierwszy raz został uhonorowany nagrodą główną w kategorii „zakłady pracy powyżej 250 zatrudnionych” w 2013 r. W tym roku przystąpił do etapu regionalnego po kilku latach wymaganej przez organizatorów karencji i ponownie zwyciężył w swojej kategorii. Podczas uroczystości wręczenia statuetek, która odbyła się 24 listopada w Centrum „ASTORIA’’ w Białymstoku, Browar Dojlidy reprezentował Krzysztof Węcławski, specjalista ds. BHP w Kompanii Piwowarskiej.

Nieco wcześniej podobny sukces odniósł należący do Kompanii Piwowarskiej browar w Tychach, który po raz pierwszy wziął udział w konkursie. 5 października, podczas gali na Scenie w Malarni Teatru Śląskiego im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach, nagrodę z rąk organizatorów odebrał Marek Ruchała, menedżer operacyjny ds. łańcucha dostaw.

– Oprócz inwestycji na rzecz bhp w browarach prowadzimy różnego rodzaju kampanie informacyjne i programy, np. Bezpieczna Logistyka dla pracowników Łańcucha Dostaw czy szeroko zakrojony BBS – Bądź Bardziej Spostrzegawczy. Udaje nam się zaangażować w nie pracowników dzięki temu, że dajemy  im narzędzia, wiedzę i poczucie, że mają wpływ na własne środowisko pracy – stwierdził Marcin Tomaszewski, kierownik ds. BHP w Kompanii Piwowarskiej. –  Bezpieczeństwo pracy to nie jest temat czy projekt, który ma swój początek i koniec. Mamy tu do czynienia z ciągłym doskonaleniem.

Konkurs „Pracodawca – Organizator Pracy Bezpiecznej”, zainicjowany przez Państwową Inspekcję Pracy,  w tym roku odbył się już po raz 24. Ma on promować i wyróżniać przedsiębiorstwa, które wprowadzają rozwiązania służące poprawie stanu bezpieczeństwa i higieny pracy.