Branża rolno-spożywcza krytykuje rządowy projekt Funduszu Ochrony Rolnictwa (FOR)

Gospodarka

Branża rolno-spożywcza krytykuje rządowy projekt Funduszu Ochrony Rolnictwa (FOR)

Zaproponowana przez rząd nowa forma wsparcia rolników, którzy nie otrzymują zapłaty z powodu bankructwa kontrahenta, budzi kontrowersje i ogromny sprzeciw organizacji w branży rolno-spożywczej oraz samych rolników. Składki na FOR traktowane są jako kolejna forma opodatkowania. 

Fundusz Ochrony Rolnictwa (FOR) ma zbierać składki od podmiotów zajmujących się skupem, przechowywaniem lub przetwarzaniem produktów rolnych, m.in. zbóż, mleka. Wysokość składek ma wynieść 0,25% ceny netto skupowanych, przetwarzanych produktów. Z szacunków wynika, że rocznie fundusz zasilany byłby kwotą ok. 170 mln zł. Pieniędzmi funduszu ma zarządzać Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), który będzie wypłacał rolnikom, poprzez lokalne oddziały, wsparcie tylko wtedy, gdy udowodnią oni niewypłacalność swojego kontrahenta. Projekt jest na etapie konsultacji społecznych.

Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności w rozmowie z portalem money.pl przestrzega, że finalnie opłata na FOR obciąży konsumentów. Podobnie wypowiada się dla money.pl Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Biura Zarządu Polskiej Izby Mleka, która uważa, że małe spółdzielnie mleczarskie mogą nie podołać takim wyzwaniom. 

źródło: money.pl