Jesteś tutaj

JAWO rezygnuje z jaj z hodowli klatkowych

4 czerwca 2018 r. zarząd JAWO podjął decyzję o złożeniu deklaracji rezygnacji z używania do produkcji wyrobów firmy, m.in. pierogów, klusek czy naleśników, jaj „trójek”. Najpóźniej do roku 2025 firma wycofa ostatecznie z produkcji pasteryzowane jaja płynne pochodzące z hodowli klatkowych. Swą decyzję przedstawiciele jednego z największych producentów produktów mrożonych na bazie mąki i ziemniaków tłumaczą oczekiwaniami społecznymi i wzrostem świadomości konsumentów oraz przede wszystkim troską o dobrostan zwierząt. Decyzja ta podyktowana jest względami etycznymi - jak podkreśla zarząd spółki. Firma nie chce się przyczyniać się do cierpienia kur niosek, które przetrzymywane są przez całe swoje życie w ciasnych klatkach, bez dostępu do świeżego powietrza czy wolnego wybiegu. Wspólnie z dostawcami JAWO zadba, aby stopniowo wycofać jaja „3” ze swojej produkcji.

Kategoria: 

Podobne artykuły

3 października częstochowska firma Jawo zawiązała w Polsce spółkę joint venture z japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto Frozen Foods. Nowy podmiot otrzymał nazwę Ajinomoto Jawo Sp. z o.o. 

Jawo Sp. z o.o., częstochowski producent dań mrożonych obchodzi w tym roku 25-lecie istnienia firmy. Jawo specjalizuje się w ręcznej produkcji dań mrożonych m.in. pierogów, knedli, kopytek, krokietów i naleśników. Oferta detaliczna firmy liczy kilkadziesiąt pozycji i jest regularnie wzbogacana o kolejne nowości.

X