Syropy Herbapol-Lublin teraz również z witaminą D

Nowości

Syropy Herbapol-Lublin teraz również z witaminą D

07 marca 2019

Kilkumiesięczny okres zimowy to czas, w którym bardziej niż zwykle brakuje nam ciepłych promieni słońca i naturalnej energii. Krótkie i chłodne dni skłaniają nas do wzbogacenia i urozmaicenia diety, aby w naturalny sposób wzmocnić naszą odporność. Jednocześnie nie zawsze pamiętamy, jak ważna jest w tym czasie witamina D, której niedobór może dotyczyć blisko 90% Polaków. Z myślą o nas i naszych najbliższych Herbapol-Lublin przygotował nową formułę syropów owocowych, które teraz, oprócz witaminy C, zawierają również witaminę D.

Organizm pozyskuje witaminę D przede wszystkim syntezując ją w skórze pod wpływem promieni słonecznych (UV-B). Drugim ważnym źródłem jest różnorodna i odpowiednio zbilansowana dieta. Jednak, jak podkreśla dr inż. Elżbieta Wierzbicka, Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, specyfika strefy klimatycznej w Polsce, jak również zmiana stylu życia, a w konsekwencji ograniczona ekspozycja na słońce oraz dieta, zawierająca zbyt małe ilości witaminy D sprawiają, że jej niedobór stał się istotnym problemem w Polsce zarówno wśród dzieci, młodzieży, jak i dorosłych.

– Witamina D pełni szczególną i bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Bierze bowiem udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej i jest niezbędna do prawidłowej mineralizacji kości oraz zębów. Pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia z przewodu pokarmowego i jest istotnym czynnikiem w profilaktyce osteoporozy. Znaczny deficyt tej witaminy jest przyczyną krzywicy u dzieci i osteomalacji, czyli zaburzenia mineralizacji, u dorosłych. Ponadto witamina D jest kluczowa dla prawidłowego działania wielu innych komórek i tkanek organizmu. Pomaga utrzymać prawidłową pracę mięśni, zwiększa odporność organizmu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, m.in. układu kostno-stawowego, oddechowego, sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy zaburzeń neurodegeneracyjnych – mówi dr inż. Elżbieta Wierzbicka.

Witamina D występuje w ograniczonej liczbie produktów spożywczych. Dlatego szczególnie ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta, zawierająca pokarmy naturalnie bogate w witaminę D oraz produkty w nią wzbogacone, które mogą znaleźć się zarówno w żywieniu osób dorosłych, jak i dzieci.

Pachnąca latem malina, soczysta truskawka czy wyrazista, pełna smaku wiśnia to mocno owocowe syropy Herbapol, które goszczą w naszych domach przez cały rok. Orzeźwiająca propozycja w upalne dni, jak i rozgrzewający napój w chłodniejsze wieczory – teraz wszystkie warianty smakowe o pojemności 420 ml, dostępne w standardowej ofercie marki są z dodatkiem witaminy C i D! Wybrane smaki syropów owocowych marki Herbapol są bez konserwantów i sztucznych barwników. W zależności od pomysłu, można je wykorzystać na wiele sposobów. Jako dodatek do herbaty, napojów, koktajli, a nawet dań deserowych – domowych naleśników, kisieli, lodów czy gofrów. Idealne na każdą okazję i o każdej porze roku.