Jesteś tutaj

Najlepsze do kapusty

Kminek, koperek i pieprz ziołowy to dodatki, które często powinny gościć w naszej kuchni. Łączy je to, że świetnie urozmaicają dania i doskonale pasują do… kapusty. Znajdziemy je w ofercie Galeo.

Kminek to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, zwana też karolkiem, którą możemy spotkać na polskich łąkach czy pastwiskach. Jako przyprawę wykorzystujemy jej nasiona, ale jadalne są również liście i korzenie. Kminek Galeo warto dodać do wszelkich dań z kapusty, roślin motylkowych czy tłustych potraw. Ma silny aromat i intensywny, korzenny smak. Doskonale pasuje do ziemniaków, buraków, marchwi, kalafiora czy cukinii. Jest ciekawym dodatkiem do chleba, a nawet ciast i alkoholi.

Koperek znany był już Babilończykom, starożytnym Grekom i Rzymianom. To kolejna roślina z rodziny selerowatych, która często gości na naszych stołach. Można stosować go w całości – z łodygą, liśćmi i nasionami np. do ogórków kiszonych, najczęściej jednak wykorzystuje się same pierzaste listki. Koperek Galeo wzbogaca smak sosów, potraw z ziemniaków, zup i sałatek, a także młodej kapusty. Dodaje też aromatu mięsom i rybom.

Pieprz ziołowy Galeo to kompozycja gorczycy i chili, odpowiadających za pikantność, oraz kolendry, majeranku i kminku nadających mieszance wyjątkowy aromat. Nutka papryki zapewnia z kolei odrobinę słodyczy. Pieprz ziołowy Galeo podkreśla smak dań mięsnych, zup – kapuśniaku, grochowej, fasolowej, surówek, sałatek warzywnych, jajek oraz dań jarskich, a jego ostrość jest porównywalna z pieprzem naturalnym.

Kategoria: 

Podobne artykuły

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. To proste danie, które dzięki nieskończonej liczbie wersji ma wielu wielbicieli. Z łatwością można je przygotować również samodzielnie. Domowym wariantom, smaku i aromatu najłatwiej nadać  za pomocą przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo. 

Indyk to smaczne i lekkostrawne mięso. Jego smak podkreśli przyprawa do indyka po staropolsku Galeo. 

X