Sosy Kieleckie, czyli baza na urozmaicony lunch

Kampanie

Sosy Kieleckie, czyli baza na urozmaicony lunch

Gdy kompozycja najróżniejszych składników na kanapce lub przekąsce nie wystarcza, warto sięgnąć po sprawdzone Sosy Kieleckie. Zawsze są pod ręką, w słoiczkach o optymalnej gramaturze i smakują wszystkim – bez względu na wiek. Dziś testujemy dwa, totalnie różne warianty – curry i cygański.

Dlaczego właśnie sos ma urozmaicić nasz lunch? Bo można wykorzystać go na wiele sposobów:

•             jako bazę do kanapek – rozsmarujmy go na pieczywie zamiast masła, humusu lub pasty,

•             jako uzupełnienie sałatek – to świetna alternatywa dla oliwy lub majonezu,

•             jako dodatek do mięs – jeśli zabieramy ze sobą do pracy gotowe posiłki.

Nieoczywisty aromat sosów przełamie rutynę. Dania można przygotować wcześniej w domu, ale jeśli jest możliwość przyrządzenia lunchu na chwilę przed podaniem, sosy można zabrać ze sobą do pracy. Słoiczki o gramaturze 180 – 200 g nie obciążą za bardzo bagażu.

Jeśli szukamy niecodziennych smaków, warto zainspirować się kuchniami świata. Jedną z chętniej wybieranych w porze lunchu jest kuchnia azjatycka. Jej znakiem charakterystycznym jest curry – mieszanka przypraw. Najczęściej komponuje się ją z kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, czarnego pieprzu, imbiru, kardamonu, cynamonu, chili oraz kminu rzymskiego z odrobiną soli. Takie połączenie odpowiada za specyficzny aromat – wyrazisty, ale nie ostry. Genialnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym jako dodatek do rozgrzewających zup lub dań jednogarnkowych. My szczególnie polecamy połączenie Sosu Kieleckiego curry z gotowanym kurczakiem i ryżem. Danie będzie lekkie, bogate w białko, a do tego niesłychanie aromatyczne.

Do każdej z wytrawnych przekąsek warto dodać sos, który podkreśli smak składników. W tym przypadku polecamy Sos Kielecki cygański. Wyjątkowo zasmakuje miłośnikom kuchni bałkańskiej. Wyróżnia się smakiem dojrzałych pomidorów i ma duże wyczuwalne cząstki papryki i cebuli. Z pewnością dostanie też plusa za konsystencję, ponieważ idealnie rozsmaruje się na pieczywie.

Z takimi dodatkami w prosty sposób zmienimy charakter potrawy. I pamiętajmy, że jeśli szukamy innych smaków, w linii Sosów Kieleckich znajdziemy jeszcze m.in. chrzanowy, tatarski, czosnkowy i meksykański.