#PyszneInspiracje Hochland: Zupa tajska z serkiem kremowym

Kampanie

#PyszneInspiracje Hochland: Zupa tajska z serkiem kremowym

03 lipca 2019

Wakacje to idealny czas na podróże… kulinarne. By posmakować prawdziwej egzotyki, nie trzeba lecieć na drugi koniec świata czy iść do restauracji. W domowej kuchni sami możemy wyczarować orientalne pyszności, które latem smakują po prostu wspaniale. Do przygotowania idealnej zupy tajskiej potrzebujemy tylko odpowiednich składników i sprawdzonego przepisu. Ajatyckie pyszności w ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland prezentuje Damian Kordas.

Kuchnia tajska zwłaszcza latem cieszy się niezwykłą popularnością. Świeże, oryginalne składniki, aromatyczne zioła i przyprawy, wyrazisty smak – ta kuchnia kusi i zachęca do próbowania coraz to nowych potraw. Egzotyka latem smakuje doskonale, a aromaty curry, świeżej kolendry czy mleka kokosowego choć na kilka chwil przenoszą nas w dalekie rejony wakacyjnej beztroski.

Propozycją na wakacyjne menu jest zupa tajska, która jest absolutnym klasykiem kuchni azjatyckiej. W wersji z krewetkami, kremowym serkiem Hochland Śmietankowy i mlekiem kokosowym jest autorską propozycją Damiana Kordasa, znanego autora książek, vlogera i zwycięzcy kulinarnego show. W ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland, Damian prezentuje wyjątkowe receptury na pyszne dania, które każdy z nas może przygotować w domowym zaciszu. Dzięki kremowemu serkowi Hochland, zupa jest niezwykle aksamitna i delikatna, dlatego z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Zupa tajska z serkiem kremowym Hochland i mlekiem kokosowym

Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki zielonej pasty curry, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 cm kawałek imbiru, 1,5 litra bulionu warzywnego, 500 ml mleka kokosowego, 2 opakowania kremowego serka Hochland Śmietankowy w krążku, świeża kolendra, 10 świeżych krewetek, 2 łyżki sosu sojowego, 10 mini pieczarek

Przygotowanie:

1. W garnku roztop olej kokosowy i przesmaż na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir.

2. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zalej wszystko bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i gotuj przez około 5 minut.

3. Po tym czasie dodaj krewetki oraz pieczarki i gotuj około 2 minuty, następnie dodaj kremowy serek Hochland i poczekaj aż się roztopi.

4. Na sam koniec dodaj posiekaną świeżą kolendrę i sos sojowy.