Jesteś tutaj

Misja: Wielkanoc

Czas przed Wielkanocą to okres intensywnych porządków oraz kulinarnych zmagań. Co zrobić, aby nieco go uspokoić? Skorzystać z pomocy bliskich, dobrze zaplanować pracę oraz sięgnąć po sprawdzone kompozycje przypraw, np. od Galeo. 

Przygotowując się do Wielkanocy, warto wcześniej zaplanować menu i zrobić przynajmniej częściowe zakupy, zaopatrując się w rzeczy o dłuższych terminach przydatności – bakalie, mąkę, przetwory warzywne i owocowe oraz przyprawy i dodatki spożywcze, a wśród nich majeranek lub przyprawę do żurku i barszczu białego, pieprz ziołowy, przyprawę  do indyka po staropolsku i do mięsa wieprzowego oraz proszek do pieczenia Galeo. Wiele dań możemy również zrobić wcześniej lub wstępnie je przygotować. 

Zamiast sernika zdecydujmy się na paschę. Będzie smaczna również po zamrożeniu  – podana jak lody. Można przygotować ją spokojnie kilka tygodni przed Świętami. Wybierzmy też mazurek na kruchym spodzie. Upieczony placek możemy przechowywać nawet dwa tygodnie, a zamrożony jeszcze dłużej. W Wielką Sobotę wystarczy zrobić tylko polewę, np. z czekolady z cynamonem Galeo, i ozdobić go bakaliami.

Dwa tygodnie przed Wielkanocą możemy przygotować pasztet i zamiast upiec, również  go zamrozić. Przed Świętami wystarczy tylko wstawić go do piekarnika. W Wielki Piątek  z kolei dobrze jest zamarynować mięsa, najwygodniej korzystając z gotowych mieszanek,  np. przyprawy do mięsa wieprzowego czy przyprawy do indyka po staropolsku Galeo. 

W świąteczne dni warto też zadbać o to, żeby na stołach pojawiły się świeże warzywa  i owoce, a także dania z wykorzystaniem ziół i przypraw ułatwiających trawienie, takich jak np. pieprz ziołowy Galeo, który świetnie pasuje chociażby do jajek. A jeśli świąteczne śniadanie zaczynacie od żurku, możecie ułatwić sobie gotowanie i sięgnąć po kompozycję do żurku i barszczu białego Galeo. 

Kategoria: 

Podobne artykuły

Czas przed Wielkanocą to okres intensywnych porządków oraz kulinarnych zmagań. Co zrobić, aby nieco go uspokoić? Skorzystać z pomocy bliskich, dobrze zaplanować pracę oraz sięgnąć po sprawdzone kompozycje przypraw, np. od Galeo.  

Polacy pokochali grillowanie. Wystarczy, że zrobi się nieco cieplej, abyśmy nabrali chęci na aromatyczne mięso, warzywa lub grzanki przypieczone na ruszcie, które najlepiej smakują z sałatkami i pysznymi sosami. Dania na grilla przyrządza się łatwo i szybko, zwłaszcza jeśli sięgniemy po gotowe kompozycje przyprawowe. Znajdziemy je w odświeżonej ofercie marki Galeo, która na wiosenne i letnie biesiadowanie poleca grill klasyczny, grill ognisty, przyprawę do szaszłyków oraz sosu tzatziki.

X