Jesteś tutaj

Jesienne jabłkowe desery od Galeo

Jesień pachnie i smakuje jabłkami. Najlepiej w postaci pysznych deserów. Galeo radzi, jak przygotować je z cynamonem, tymiankiem oraz żelatyną.

Jabłka to niezastąpiony składnik w kuchni. Pasują zarówno do wielu wytrawnych dań, jak i do deserów. Najprostszym z nich są pieczone jabłka, wystarczy wydrążyć gniazda nasienne z owoców, ułożyć je na natłuszczonej blasze i posypać cynamonem Galeo, który nada im wyjątkowego aromatu, a potem upiec. Na koniec posypać cukrem pudrem. Do owoców można również włożyć miód i ulubione bakalie. Łatwym, jednak wymagającym nieco więcej pracy deserem są jabłka zapiekane pod kruszonką. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i namoczone wcześniej rodzynki, posypać najpierw cynamonem Galeo, a potem kruszonką z jednej części masła, jednej części cukru i dwóch części mąki. Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 min.

Lekkim i prostym deserem kojarzącym się z dzieciństwem są również galaretki. Do nich możemy wykorzystać zarówno sok jabłkowy, który należy wymieszać z żelatyną Galeo (1-1,5 łyżeczki na szklankę płynu), jak również starte jabłka. Można też łączyć ze sobą różne owoce, a ograniczeniem w tym zakresie jest właściwie tylko wyobraźnia.

Tym, którzy lubią wykwintne desery, Galeo poleca natomiast jabłkową tartę ze słonym karmelem. Niezwykłym dodatkiem jest tymianek Galeo, sprawiający, że to pełne migdałów i owoców ciasto, nabiera wyjątkowego charakteru.

Kategoria: 

Podobne artykuły

Czym doprawia się dania w Boże Narodzenie? Galeo – jeden z liderów rynku przypraw – zdradza, które przyprawy i zioła z jego oferty najczęściej w tym okresie znikają ze sklepowych półek.

Słodka, ostra i chili – papryka to niezastąpiona przyprawa, której kulinarne zastosowania są cenione na różnych szerokościach geograficznych. Skąd wzięła się w Europie? Jak ją stosować? Na te pytanie odpowiada marka Galeo, oferująca przyprawy wysokiej jakości w atrakcyjnej cenie.

X