Inspiracje do przygotowania babeczek

Kampanie

Inspiracje do przygotowania babeczek

25 lutego 2019

Babeczki, z ang. cupcakes, szturmem zdobyły polskie stoły… i podniebienia. Te miniciastka, które swoimi rozmiarami przypominają kubeczki (ang. cups), dzięki nieograniczonej opcji łączenia smaków, kolorów i dekoracji stały się wręcz małymi dziełami sztuki. Co ciekawe, wykonanie ich jest mniej pracochłonne, niż można zakładać.

Babeczki to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Mały rozmiar i fakt, że nie trzeba ich dzielić tak jak ciasta, sprawia, że serwowanie ich jest bardzo eleganckie i efektowne. Wykonanie także nie zajmuje dużo więcej czasu. Mało tego, podczas zdobienia można uwzględnić indywidualny charakter każdego z gości i stworzyć personalizowane desery.

Babeczki z ajerkoniakiem

Ciasto: 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta, 2 jaja, 100 ml mleka, 100 ml oleju

Nadzienie: 1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta, 350 ml schłodzonego mleka, 50 g miękkiego masła

Dekoracja: skórka pomarańczowa, świeża mięta

Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy. Do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Dekorujemy je pozostałym kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.

Babeczki dyniowe z pankejkami

Ciasto: 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta, 2 jaja, 150 g jogurtu naturalnego, 100 ml oleju

Krem: 1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta, 350 ml mleka, 3 łyżki serka mascarpone

Pankejki: 1 szklanka mąki, 1 jajo, ¾ szklanki mleka, 35 g rozpuszczonego masła, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Dekoracja: cukier puder do oprószenia, opcjonalnie miód lub syrop klonowy do ozdoby, szczypta soli

Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i jogurtem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy. Krem tortowy miksujemy ze schłodzonym mlekiem. Na koniec zwalniamy obroty, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Całość blendujemy. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony. Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby.

Babeczki z chili

Ciasto: 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta, 2 jajka, 100 ml mleka, 100 ml oleju

Nadzienie: 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta, 350 ml mleka, pół łyżeczki chili

Dekoracja: szczypta chili

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu). Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.