Domowe „koło ratunkowe” z serem kremowym Hochland

Kampanie

Domowe „koło ratunkowe” z serem kremowym Hochland

Żartobliwi nazywają pizzę „kołem ratunkowym” w porze lunchu, obiadu czy kolacji. Faktycznie, to smaczne „koło” może uratować niejedną sytuację. W szczególności, że jest to danie przyjemne w przygotowaniu. Mini pizze to nie tylko smaczna przekąska dla dorosłych, ale również doskonała dla małych smakoszy, którzy oprócz zajadania, mogą z łatwością własnoręcznie przygotować ten włoski przysmak.

Pizze na grubym cieście, z podwójnym salami i litrami sosu- kiedyś tak popularne, obecnie mają coraz mniej zwolenników. Coraz większą popularnością cieszą się pizze na cienkim spodzie, lekką, z bardziej wyselekcjonowaną i mniejszą liczbą dodatków. Taka pizza coraz bardziej nam smakuje. Oczywiście jeszcze bardziej, gdy przyrządzimy ją własnoręcznie.

Pizzę z serem kremowym Hochland, pomidorkami i rukolą możemy przygotować w ramach obiadu lub w formie przekąski na wieczór dla dorosłych i dzieci. Ser kremowy w farszu pizzy może być zaskoczeniem, natomiast to właśnie dzięki niemu pizza zyskuje smak, zapach i aromat. Wariant z szynką sprawdzi się tutaj doskonale. 

Mini pizze z rukolą i pomidorkami

Składniki:

• 500 g mąki pszennej

• opakowanie drożdży instant

• 200 ml letniego mleka lub letniej wody

• łyżeczka cukru

• łyżeczka soli

• kilka łyżek oliwy

• ser kremowy z Szynką Hochland w krążku

• pomidorki koktajlowe

• świeża rukola

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać mleko lub wodę oraz oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić (w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek) na 4-8 części, każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować serem kremowym z Szynką Hochland (trójkąt lub 1/2 trójkąta na każdy placek), obłożyć pomidorkami i piec około 4-5 minut na górnej szynie piekarnika rozgrzanego do 250 st. (grzanie góra-dół). Gotowe pizze udekorować świeżą rukolą i skropić oliwą.