Ciasto z buraka cukrowego

Kampanie

Ciasto z buraka cukrowego

Większość z nas nie użyłaby tego składnika w deserze. A szkoda, bo oryginalny dodatek sprawia, że ciasto staje się wilgotne, świeże i smaczne. Niepowtarzalny smak z  pewnością zaskoczy niejednego fana słodkości.

Zbliżający się okres świąteczny jest doskonałą okazją, aby przyrządzić oryginalny deser i zaskoczyć gości. Z dodatkiem orzechów i cynamonu ciasto stanie się iście świąteczne, a za sprawą cukru Diamant idealnie słodkie. Wyjątkowo, w tym roku burak zagości na stołach nie tylko w barszczu. Co więcej przygotowanie ciasta z burakiem cukrowym jest bardzo proste. Tak więc nie musimy się martwić,  że podczas świątecznych obowiązków i zawirowań nie wystarczy nam czasu na jego przygotowanie.

Dodatek w formie buraka jest niezwykle intrygujący i może zdziwić niejedną osobę. Jeszcze większą niespodzianką będzie ukrycie przed gośćmi i domownikami co tak naprawdę kryje się w środku. Czy zgadną? Diamant podpowiada jak przygotować to oryginalne ciasto z polskiego buraka cukrowego, tego samego, z którego otrzymywany jest popularny, biały cukier Diamant.

Orzechowe ciasto z buraka cukrowego

Składniki:

• 1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)

• 100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)

• 2 jajka

• 100 g cukru DIAMANT

• 150 g mąki pszennej

• 175 ml oleju roślinnego

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka cynamonu

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 st.