Wieprzowina stała się chudsza

Aktualności

Wieprzowina stała się chudsza

03 kwietnia 2018

  • #branża mięsna
  • #wieprzowina

Podczas spotkania z dziennikarzami prof. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, przekonywał że w ostatnich latach mięso wieprzowe stało się mniej tłuste, a przez to zdrowsze.

– Naukowcy w ciągu ostatnich dwudziestu lat tak odchudzili polską świnię, że twierdzenie, iż wieprzowina jest kaloryczna, stało się nieprawdziwe. Ostatnie badania obalają mity, że mięso jest niezdrowe – stwierdził prof. Lisiak

Porównano wyniki badań sprzed 30 lat oraz trzech lat. Wynika z nich, że kaloryczność boczku spadła z 500 do 300 kalorii, szynki z 260 do 120, a schabu z 175 do 130 kalorii.

Dzięki zmianom w hodowli oraz żywieniu zwierząt uzyskuje się tuczniki w których zawartość mięsa wynosi około 57 proc., jeszcze dwadzieścia lat temu było to 47 proc. Mięso wieprzowe jest więc aktualnie mniej tłuste niż kiedyś.

Spożycie mięsa w Polsce wynosi około  70 kg rocznie na osobę, około 40 kg stanowi wieprzowina.

Źródło: Puls Biznesu

Foto: Pixabay