Wielkanocne smaki i inspiracje w Biedronce

Aktualności

Wielkanocne smaki i inspiracje w Biedronce

09 kwietnia 2014

W sklepach sieci Biedronka jest już dostępna świąteczna oferta zawierająca specjały wielkanocnej kuchni, naczynia i sprzęt kuchenny oraz wielkanocne dekoracje. Specjalny asortyment zaprezentowany w dwóch folderach to ponad 200 stron wyjątkowych inspiracji i smaków wzbogaconych przepisami Jakuba Kuronia oraz Agaty Jędraszczak. Ich porady kuchenne w formie materiałów video, a także szczegóły wielkanocnego konkursu dostępne są na dedykowanej stronie www.wielkanoc.biedronka.pl.

Podstawą wielkanocnej kuchni są wędliny i mięsa nawiązujące do tradycji staropolskich smaków. Dlatego w świątecznej ofercie Biedronki znalazła się kiełbasa żywiecka, wieprzowa, krakowska sucha, biała kiełbasa, szynka świąteczna, kabanosy z wędzarni, pierś z gęsi, świeża kaczka, karczek po staropolsku, schab ze śliwką, pieczeń z polędwiczką necówka. Uzupełnienie oferty mięsnej stanowią ryby: świeży pstrąg, filet z mintaja, polędwica z dorsza, filety śledziowe a’la Matjas. Smak dań mięsnych i rybnych podkreślą wyraziste dodatki takie jak: sos tatarski, chrzan z żurawiną oraz ćwikła z chrzanem. Warto podać do nich gotową sałatkę warzywną lub makarony w oryginalnych smakach: z czosnkiem niedźwiedzim, z lubczykiem, szpinakiem i pomidorami, czy makaron lane kluski. 

Podczas Świąt Wielkanocnych na stołach królują ciasta: mazurki, babki, makowce. Do ich przygotowania polecamy produkty z Biedronki: jajka, margaryny, masło klarowane, bakalie, polewy czekoladowe oraz aromaty do ciast. Tutaj sprawdzą się również oferowane przez Biedronkę akcesoria: foremki karbowane i silikonowe, przyrządy do pieczenia oraz blender ręczny.

W przygotowaniu świątecznych smakołyków pomogą receptury oraz filmiki z udziałem kucharzy z Biedronki, którzy krok po kroku prezentują, jak w łatwy i szybki sposób przyrządzić niezwykłe dania. Jakub Kuroń zdradza swe przepisy na schab z serem pleśniowym, kurczaka faszerowanego rodzynkami i migdałami, karkówkę faszerowaną kozim serem, białą kiełbasę zapiekaną z porem, pierś z gęsi z pieczonymi buraczkami, wykwintne gołąbki z kaczki z grzybami oraz wielkanocny pasztet z żurawiną. Z kolei Agata Jędraszczak poleca sprawdzone sposoby na przygotowanie zupy chrzanowej, polędwicy z dorsza w sosie winnymi ze skórką cytrynową, pstrąga z makaronem i szpinakiem, mintaja w sosie musztardowo – koperkowym oraz mazurka z figami i porto.  

Świąteczny nastrój pomogą stworzyć wielkanocne baranki, owijki i barwniki do jajek, czekoladowe jajka i zające, żelowe ozdoby, figurki ceramiczne, serwetki w kwiatowe wzory, maty i dekoracje filcowe, świece zapachowe, kwiaty, poduszki na krzesła i obrusy z wiosennymi motywami.

Wielkanocną ofertę promuje kampania „Dzielmy się radością świąt” obecna w radiu, telewizji, prasie, na billboardach oraz w Internecie. W tym roku zapytano Polaków, czym jest dla nich Wielkanoc. Ich odpowiedzi przedstawiono w spotach, podkreślając radość i znaczenie polskich świąt, a także związanych z nimi tradycji. Elementem kampanii jest również wielkanocny konkurs dla klientów. Osoby, które zrobią zakupy w sklepach sieci Biedronka, przygotują dania z wykorzystaniem co najmniej dwóch produktów z folderów ze świąteczną ofertą i wyślą ich zdjęcie wraz z przepisem poprzez stronę konkursową www.wielkanoc.biedronka.pl/konkurs mogą wygrać udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Jakuba Kuronia lub Agatę Jędraszczak.