Społem rezygnuje z jaj z chowu klatkowego

Aktualności

Społem rezygnuje z jaj z chowu klatkowego

Społem jest 130. firmą i 33. siecią spożywczą, która wydała oświadczenie o rezygnacji z jaj pochodzenia klatkowego. Tym samym sieć Społem przyjmuje politykę dobrostanu kur niosek, nie godząc się na nieetyczne standardy hodowli klatkowych. Aktywiści ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki walczą o los kur w Polsce już od 5 lat w ramach kampanii „Jak One To Znoszą”.

W tym czasie poprawa norm dobrostanowych kur niosek stała się priorytetem dla wielu konsumentów – ponad 40 tys. osób złożyło swój podpis pod deklaracją konsumencką o niekupowaniu jaj oznaczonych numerem „3”. Problemy chowu klatkowego dostrzega Ryszard Jaśkowski – prezes KZRSS Społem: „Nasza decyzja podyktowana jest względami etycznymi. Kury znoszące jaja oznaczone numerem „3” przetrzymywane są w ciasnych klatkach przez całe swoje życie, bez dostępu do wybiegu czy świeżego powietrza.”

Społem, jak również inne odpowiedzialnie społecznie firmy wycofują z oferty jaja okupione cierpieniem kur stłoczonych w hodowlach przemysłowych – znoszących fizjologicznie wręcz niemożliwą ilość jaj, gdzie żadne z ich potrzeb nie zostają zaspokojone w imię jak najniższych kosztów produkcji. Wzrastające zainteresowanie Polaków tym, z jakiej hodowli pochodzą kupowane przez nich jaja, spowodowane jest większą, podpartą przeprowadzanymi w ciągu ostatnich 15 lat badaniami, świadomością zdolności intelektualnych kur. Według badań CBOS w 2018 r. aż 35% konsumentów przy zakupie jaj zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Naturalnym jest więc, że firmy zmieniają swoje polityki. Jak mówi prezes KZRSS Społem, Pan Ryszard Jaśkowski: „Decyzja o złożeniu deklaracji była podyktowana dobrostanem zwierząt na równi z szacunkiem wobec oczekiwań klientów Spółdzielni. Do 2025 Spółdzielnie Społem planują wycofanie ze sprzedaży jaj z hodowli klatkowych w formie jaj całych oraz jaj będących składnikami produktów gotowych w produktach marki własnej.” Decyzja spółki wpisuje się w ogólnoświatowy trend ostatnich lat, który zaowocował wycofaniem jaj „trójek” przez ponad 1500 firm na świecie, w tym takich korporacji jak InterContinental Hotel Group, Danone, Nestle, Aldi i Unilever. Większość podmiotów decyduje się na rok 2025 z powodu szeregu decyzji i ustaleń potrzebnych do wprowadzenia takiej zmiany w łańcuchu produkcji i dostaw. Głównym problemem, na jaki wskazują firmy, jest zbyt duża opieszałość producentów we wdrażaniu zmian w systemach chowu, która prowadzi do niewystarczającej ilości jaj z chowów alternatywnych na rynku oraz ich wysokiej ceny. Zmiany na Polskim rynku postępują w bardzo szybkim tempie – procentowy przyrost ilości kur niosek hodowanych w chowie ekologicznym wzrósł od stycznia 2014 r. do stycznia 2019 r. o 284%. Społem oraz inne sieci spożywcze deklarują wycofanie świeżych jaj marek własnych, jaj marek innych producentów oraz jajek pochodzących z chowu klatkowego realnie wpływając tą decyzją na zmiany i poprawę dobrobytu kur.

Foto: Pixabay