Rekordowy eksport polskiej żywności

Aktualności

Rekordowy eksport polskiej żywności

Ministerstwo Rolnictwa szacuje że ten rok będzie rekordowy pod względem eksportu polskiej żywności. Doprowadziły do tego głównie zmiany na zagranicznych rynkach. Problemy zachodnich producentów i większe zapotrzebowanie na żywność spowodowały wzrost zainteresowania polskimi produktami.

Ministerstwo Rolnictwa szacuje, że w okresie od stycznia do sierpnia z kraju wyeksportowano żywność wartą 17,4 mld euro. Dodatnie saldo utrzymuje się na poziomie 5,1 mld euro. Do końca roku wartość eksportu ma wynieść około 25-26 mld euro. Będzie to rekordowy wynik. Dotychczas najwyższą wartość osiągnięto rok wcześniej – 24,1 mld euro.

Jest to spowodowane sytuacją na rynkach światowych. U producentów jaj w Europie Zachodniej wykryto fipronil, co spowodowało wycofanie dużej liczby jaj z rynku oraz zmniejszenie pogłowia kur. Sprawiło to wzrost eksportu polskich jaj do tego stopnia, że w sklepach w kraju zaczyna ich brakować.

Kolejnym powodem jest wycofywanie z rynku w Stanach Zjednoczonych tłuszczów utwardzonych. Zalicza się o nich margaryna, więc Amerykanie muszą zmienić dietę i przestawić się na masło. Jego ceny nadal są wysokie i nie przewiduje się zmniejszenia ich w dużym stopniu w najbliższym okresie.

Także w Chinach obserwuje się wzrost zainteresowania klientów produktami mlecznymi.

Źródło: Rzeczpospolita

Foto: pixabay